A Mentőnap a hagyományokhoz hűen ebben az évben is a Városligetben került megrendezésre szeptember első szombatján. 25 állomásponton várták az életmentéssel, vagy ahhoz valamilyen formában kapcsolódó területekkel foglalkozó szakemberek a látogatókat. Minden korosztály bőséges programkínálatból választhatott, és szűrővizsgálatokon való részvételre is lehetőség volt.

Az OKFŐ Egészségügyi Képzési Főosztály munkatársai szimulációs eszközbemutatóval várták a Mentőnapra kilátogatókat. Az idős emberek mozgásában és látásában bekövetkező változásokat az időskori szimulációs készlet magukra öltésével tapasztalhatták meg a vállalkozó érdeklődők. Aki a terhességi szimulációs mellényt magára vette, lehetősége nyílt átélni, hogy egy várandós édesanya mozgására milyen hatással van az „édes teher” cipelése a terhesség utolsó heteiben. Az eszközöket kipróbálók a szimulációs eszközök nyújtotta élmények hatására a jövőben talán másképpen fordulnak azok felé, akik erre állapotuknál fogva rászorulnak. A szimulációs szemüvegek felvételével a rendezvény látogatói mulatságos módon tapasztalhatták meg a különböző szintű alkoholos befolyásoltság és a drogok, hallucinogén anyagok érzékelésre gyakorolt hatásait is.

Az Észak-budai Szent János Centrumkórház Egészségfejlesztési Iroda szakdolgozói az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos tanácsadást tartottak, valamint vérnyomásmérésre és „mini” EKG elvégzésére is volt lehetőség a ritmuszavarok kiszűrése érdekében, elsősorban a középkorú és idősebb korosztály számára.

Az Országos Korányi Pulmonológia Intézet munkatársai egyszerűsített spirometriai vizsgálattal mérték a tüdőkapacitást, mely után légzéstechnikai tanácsokkal látták el az érdeklődőket. Elsősorban a dohányzók voltak kíváncsiak tüdejük teljesítményére.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet dolgozói demonstrációs eszközökön mutatták be például a szonda levezetését, a szondán keresztüli táplálást, a decubitus kezelést és a sztómaellátást. A kézhigiénés szkenner segítségével pedig bárkinek lehetősége nyílt ellenőrizni, hogy mennyire hatékonyan végzi a kézfertőtlenítést.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkatársánál pszichológiai teszteket tölthettek ki az érdeklődők. A résztvevők megtudhatták, hogy inkább érzelmi vagy problémafókuszú megküzdési stílus jellemző rájuk stresszhelyzetben, valamint érdekes információkat szerezhettek a rezilienciáról és a pszichológiai immunrendszerről. A látogatók körében nagy népszerűségnek örvendtek az OMIII mentális egészség témájú kiadványai is, például a rövid szorongáscsökkentő gyakorlatokat leíró és az alváshigiénés tippeket tartalmazó szóróanyagok.

A tartalmas és sikeres napot jó érzéssel zártuk, az általunk átadott élmények, tapasztalatok és információk reményeink szerint beépülnek és hasznosulnak majd a mindennapokban.