Az egészségügyi ellátórendszer eszközigényét biztosító beszállítópartnerek lejárt kintlévőségeinek mértéke az elmúlt hónapokban kritikus szintet ért el, ami szükségessé teszi a felek korábbiaknál is szorosabb együttműködését és a folyamatos egyeztetést. Ezt felismerve ültek tárgyalóasztalhoz október elején az OKFŐ és az ETOSZ képviselői, hogy közös helyzetelemzéssel és előremutató javaslatokkal enyhítsenek a kialakult helyzeten.

Az ETOSZ vezetői, Csató András elnök és Rádai Tamás igazgató beszámolóját követően Jenei Zoltán országos kórház- főigazgató felszólalásában jelezte, hogy a kintlévőségek felhalmozódása nem kizárólag az OKFŐ fenntartása alá eső intézményeket érinti, ugyanakkor nem vitatta a kialakult helyzet súlyosságát. Kiemelte, hogy a tárgyalófelek közös érdeke, hogy az egészségügyi ellátási lánc ne sérüljön, ezért ezt szem előtt tartva szükséges az őszinte párbeszédre alapozott együttműködés.

A főigazgató leszögezte, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság elkötelezett a pénzügyi stabilitás elérésében, ezért – a közelmúltban megtett lépéseken felül – további intézkedésekkel kívánja javítani a kórházak likviditási helyzetét. Ennek érdekében az OKFŐ kormányzati stratégiai döntést előkészítő tárgyalásokon bemutatta az adósságállomány újratermelődésének okait és intézkedési javaslatokat tett a rendezésre vonatkozóan.

Mindkét fél egyetértett azzal, hogy mind a kórházak, mind a beszállítók számára kiemelten fontos a gazdálkodási környezet kiszámíthatóságának erősítése. A megbeszélés résztvevői bíznak benne, hogy a tervezett lépések kormányzati jóváhagyása esetén, első lépésben már októberben érdemben enyhülhet a nyomás a szektor képviselőin, a további intézkedésekre pedig decemberben kerülhet sor.
Az OKFŐ és az ETOSZ közös érdekeket szem előtt tartó, együttműködő légkörben megtartott egyeztetése előrevetíti, hogy az egészségügyi finanszírozás terén kialakuló megoldandó helyzeteket a jövőben is konstruktívan elemezhetik és kezelhetik az ágazat döntéshozói és szakmai szervezetei.