A „Nógrád Egészségéért!" elnevezésű vármegyei szűrőprogram első üteme július 1-jétőindul a Balassagyarmati és a Rétsági járásban, és legfőbb célkitűzése, hogy a szakemberek mintát kapjanak arról, milyen az emberek egészségügyi állapota a térségben. A két járásában elinduló szűrőprogramhoz a kórházak, a szakrendelők és a háziorvosok adják majd a szakmai hátteret. A program célja továbbá természetesen Nógrád vármegye lakossága egészségügyi állapotának javítása, továbbá a prevenciós programokon keresztül az egészségügyi tudatosság ösztönzése. 
Dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója elmondta, hogy Nógrád vármegyében mind a halálozási, mind a megbetegedési mutatók magasabbak az országos átlagnál, igaz ez a két legfontosabb betegségcsoportra, a daganatos megbetegedésekre és a keringési rendszer betegségeire. Évek óta ennek a kihívásnak megfelelően fejlesztik a közös vármegyei ellátórendszert. Ennek a legutóbbi két pontja, hogy a vármegyében sikerült elérni a komplex onkológiai ellátást, illetve a közeljövőben elindulnak a különböző érsebészeti beavatkozások, szívkatéteres labor és érsebészeti hibrid műtőegység bevezetésével. Az intézményvezető kiemelte, hogy a kihívásokra terápiás szinten megvannak a válaszok, viszont nagyon fontos, hogy ezt a lehetőséget mindenki megkaphassa. Ennek a legfontosabb része a vármegyei szűrőprogram rendszer, hiszen a szűrőbusz által helyben is elvégezhetőek lesznek a vizsgálatok.
Dr. Laczkó Tamás kiemelte továbbá, hogy a szűrővizsgálatok képezik a másodlagos megelőzést. Ezek lényege, hogy idejében felfedezzék a betegség kialakulására figyelmeztető állapotot, avagy magát a korai betegséget. Emellett szeretnék a már meglévő és jól működő szűrőprogramokat egy egységes keretrendszerbe szervezni. Hangsúlyozta továbbá, hogy a szűrőbusz-program segítségével a településeken helyben elvégezhetők lesznek a belgyógyászati, a bőrgyógyászati, és az ideggyógyászati vizsgálatok, a szájüregi és a nőgyógyászati szűrések, valamint az általános állapotfelmérés. Emellett a rétsági szakrendelőben és a balassagyarmati kórházban elvégezhető valamennyi, a szűrőbusz-program keretében nyújtott vizsgálat, kiegészítve vastagbél-, illetve urológiai szűréssel és mellkasröntgen-vizsgálattal. A salgótarjáni kórházban pedig emlőszűréseket végeznek. 
A szakember elmondta azt is, hogy a július elsejével elinduló program segítségével kiszűrt beteg ellátása a rétsági szakrendelőben, a balassagyarmati, valamint salgótarjáni kórházban történik majd.
A szűrőprogram tapasztalatai az összefogásban résztvevők által hozzáférhető Nyugat-Nógrádi Egészségtérképen kerülnek összegzésre. A programot a második ütemben kiterjesztik egész Nyugat-Nógrádra, a harmadikban pedig az egész vármegyei szűrőprogram-rendszer keretein belül kívánják azt megvalósítani.


Forrás: Nool.hu