Magyarországon évente mintegy 42 ezer ember kap stroke-ot, az agyi érkatasztrófa a vezető halálokok közé tartozik. A szélütés, vagy agyi érkatasztrófa esetén rendkívül nagy jelentősége van annak, hogy a beteg mikor kap szakszerű ellátást.

– Az időablak jelenleg 4 és fél óra, ha ezen belül kezdődik meg a kezelés, igen nagy az esélye az jó egészségvisszaállításnak. Mivel sok beteg még aktív életkorban van, nem mindegy, hogy a társadalom számára folyamatos gondozást igényel, vagy vissza tud térni a munka világába, teljes életet élhet. Minél később érkezik a segítség, sajnos annál nagyobb az esélye a mellékhatásoknak, a maradandó károsodásnak, legrosszabb esetben a halálnak – mondta szerdán a Mátészalkai Tagkórház Neurológiai Részlegén az új, ötágyas kórterem átadásakor dr. Ajzner Éva. Mint fogalmazott, nagyon fontos volt számukra, hogy a nyíregyházi centrumkórházuk mellett még egy erős lába legyen az integrált intézményüknek, s hogy a vármegyében a betegekhez minél közelebb vigyék a magas szintű neurológiai ellátását is.

– Ez a szoba olyan felszereltségű, amilyennek a világban lennie kell egy szubintenzív kórteremnek. Azoknak a kritikus óráknak a legmagasabb szintű monitorozását teszi lehetővé, ami a stroke-os betegek kezelését követő néhány órát jelenti. Láthatjuk, hogy minden ágyhoz önálló monitor tartozik, a központi monitorrendszeren keresztül egyszerre figyelhető az öt beteg állapota – pillantott körbe a kórteremben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház orvosigazgatója.

– Nagyon büszkék vagyunk, hogy ez a Mátészalkai Tagkórházunkban létrejöhetett, azonban erre csak úgy nyílt lehetőség, hogy a város vezetése és a helyi vállalkozók összefogtak. Már többször tapasztalhattuk a gondoskodó hozzáállásukat: nem csak az államtól várják a megoldást, hanem mecénás gondoskodással a megvalósításért is sokat tesznek – köszönte meg a gyógyító munkát segítő fejlesztést és a példaértékű városi összefogást.

Fontos célért fogtak össze

– Büszke vagyok arra, hogy Mátészalka mindig összefog a fontos célokért, a neurológiai részlegen a stroke-betegek ellátási körülményeinek javítása pedig ilyen volt – erről már dr. Hanusi Péter beszélt. A városvezető a polgármesteri maradványkeretből egymillió forintot ajánlott fel a kialakításra, és hat helyi cég azonnal az ügy mögé állt. Kiegészítették az összeget, s 3,5 millió forintból készült el a fejlesztés, ami 21. századi feltételeket teremtett a betegellátásban. A polgármester a köszönet szavai mellett egy kedves barátja esetét említette, aki szerencsére teljesen felépült, ami annak is köszönhető, hogy itt a városban működik a neurológiai centrum, nem kellett Nyíregyházára vagy Debrecenbe vinni, ami igen jelentős időveszteség lett volna.

– Nagyon fontos számunkra, hogy az itt élők helyben a legjobb ellátást kaphassák meg. Bárkivel, bármikor történhet váratlan probléma, erősítenünk kell ezt a kórházat, ha kell, mecénásszemlélettel és ilyen összefogásokkal is – fogalmazott dr. Hanusi Péter.

Szoros megfigyelés 24 órán át

Dr. Varannai Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Neurológiai Osztályának vezető főorvosa hangsúlyozta, nagyon fontos volt, hogy a Mátészalkai Tagkórház stroke központjában szakmaspecifikus őrzőt alakítsanak ki, ahol a kezelést követő 24 órában megfigyelik a betegeket.

– Az iszkémiás, vagyis trombózis alapon kialakult stroke ellátásában nagyon fontos szerepe van az időnek. Össze sem lehet hasonlítani azokkal az esetekkel, amikor a beteg 24-48 órával később jön be a kórházba, mert addig abban reménykedik, hogy a tünetek elmúlnak. Ilyenkor már nincs lehetőség ugyanarra a vérrögoldó kezelésre, amit az időablak 4 és fél órája alatt elkezdhetünk a vizsgálati eredmények birtokában. Ha megtörténik a szükséges beavatkozás, legalább 24 órán át nagyon szoros megfigyelés alatt kell tartanunk a beteget, figyelve a vitális paramétereket, s erre a most kialakított kórterem, a felszereltségével tökéletesen alkalmas – tette hozzá dr. Varga Béla, a Mátészalkai Tagkórház orvosigazgató-helyettese, aki a betegek nevében mondott köszönetet a fejlesztésért.

Forrás, fotó: szon.hu