Mozgással az egészségért Sopronban

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet szív világnapi programsorozatának idei fókuszterülete a mozgás volt, mint az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme. A rendszeres testmozgással számos betegség, köztük a szív- és érrendszeri megbetegedések is megelőzhetők.  

Több oktatási intézmény is csatlakozott a Soproni Gyógyközpont szív világnapi mozgás-kihívásához. Az iskolák 30 perces mozgásprogrammal, valamint „élő szív” alakzatokkal hívták fel a figyelmet a testmozgás egészségmegőrző szerepére.

Mivel a szív világnap üzenete szervesen illeszkedett a „Tekerj Sopron!” felhívásához, ezért a kórház csatlakozott a soproni önkormányzat által szervezett „Tekerj Sopron!” elnevezésű kerékpáros felvonuláshoz is, ahol Farkas Andrea ápolási igazgató vezetésével saját biciklis csapattal népszerűsítették az aktív testmozgást.

A  szív világnapi prevenciós programok sora ezzel még nem ért véget. Dr. Szalay Katalin osztályvezető főorvos „Ami jó a szívnek, jó az agynak is!” címmel előadást tartott a soproni Alzheimer Café közösségének a Vármegyeháza dísztermében, ahol szűrőprogramot is szerveztek a klubtagoknak.

Szűrőprogramok és tanácsadások az ország több pontján

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) idén is kampányt indított annak érdekében, hogy felhívja a lakosság figyelmét szívünk egészségmegőrzésének fontosságára. A nemes kezdeményezéshez csatlakozott a Tolna Vármegyei Kormányhivatal, valamint az intézményhez tartozó Tolna Vármegyei Védőnői Szolgálat.

Benczúr Béla, kardiológus, belgyógyász, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, a szív világnapjához hasonló kampányoknak két fő célja van. Egyrészt a megelőzés, az egészséges lakosság figyelmének felkeltése, hogy mi az egyének személyes felelőssége abban, hogy ne váljanak életük során szívbetegekké. Másrészt pedig, hogy aki már szívbetegséggel él, ő se tartsa magát rokkantnak, mert a diagnózist követően is sokat tehet állapota stagnálásáért, javulásáért, a rizikófaktorok csökkentésével.

A szívbetegségek fő rizikófaktorait mindenki ismeri, mégsem lehet elégszer felsorolni, tette hozzá a kardiológus. Az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, mind-mind magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez vezethetnek. Ezek pedig idővel szívbetegséget okoznak, hangsúlyozta.

Az EFI szeptember 22-én „Egy szívünk van, vigyázzunk rá” szlogennel és apró szívecskékkel ellátott plakátokat helyezett ki a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház épületeire, a vármegyében található védőnői tanácsadókba, a háziorvosi rendelőkbe, a kormányhivatalba és önkormányzatokhoz azzal a kéréssel, hogy aki egyetért a kampány céljával, egy aláírással jelezze feléjük. A szívecskék mellé pozitív üzeneteket is csatoltak az EFI munkatársai, melyet a szignóért cserébe mindenki magával vihetett.

A Bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda egészségi állapotfelmérésre és szívbarát ételkóstoló piknikre várták az érdeklődőket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház rendezvényén idén is nagyon sokan részt vettek az egészségügyi állapotfelmérésen, szűréseken és tanácsadáson, melyet az intézmény a Nyíregyházi Állatpark főbejáratánál tartott.  

A Budapesti Szent Margit Kórház eseményén vérnyomás-, vércukor-, és testösszetétel mérésre volt lehetőség, emellett táplálkozással, mozgással és kézfertőtlenítéssel kapcsolatos tanácsadást is tartottak az érdeklődők számára.  

 

Forrás, képek: Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház, Budapesti Szent Margit Kórház