Sürgősségi osztállyal bővült a Szigetvéri Kórház szolgáltatása. Az ellátáshoz szükséges gépeket és berendezéseket pályázat útján szerezték be, és sikerült a szükséges dolgozói létszámot is bővíteni. A Szigetvári Kórház ellátási területéhez több mint 60 településről 72 ezer ember tartozik.

A sürgősségi osztályra érkező betegek először az úgynevezett sokktalanító helyiségbe kerülnek. Az itt dolgozó személyzet dönti el, kinek milyen ellátásra van szüksége.

A mi szerepünk a beteg első állapot felmérése. Illetőleg a beteg úgymond nemzetközi standardok szerinti osztályozása egy kór rendszer alapján. Ami ugye nem érkezési sorrendben, hanem a beteg állapota, anamnézise fizikai státusza dönti el, hogy jut-e előbb orvosi vizsgálathoz, illetve a szükséges terápiához– mondta el Molnár Géza mentőtiszt. 

A sürgősségi ellátásnak három szintje van. Szigetvár az első szint követelményeinek felel meg, ami azt jelenti, hogy azok a betegeket tudják fogadni, amilyen osztályok működnek a kórházban. A legmagasabb, hármas szint csak Pécsett az egyetem klinikai központjában van.

Egykapus rendszerünk van. Mint látható itt a bejárat. A sürgősségi osztályra érkező betegek itt jönnek be. A triás helyiségbe fognak menni, illetve a triás helyiségbe mennek, ahol eldöntik, hogy a továbbiakban egy akut felvételre van szükség és valamelyik aktív osztályunkra kell kerülni a betegnek, vagy pediglen a fektetőbe kerül egy további megfigyelésre és onnan kerül majd később aktív osztályra, vagy pediglen haza tudjuk bocsátani a beteget – mondta Écsi László a Szigetvári Kórház orvos igazgatója.  Az ellátáshoz szükséges berendezéseket pályázaton szerezték be, és sikerült feltölteni a dolgozói létszámot is. Az osztály a nap 24 órájában fogad betegeket.

Az egyes progresszivitási szintű sürgősségi ellátáshoz minden rendelkezésre áll. Tehát a CT-től kezdve a fektető osztályon keresztül valamennyi eszköz az osztályon rendelkezésre áll. Teljesen felújított környezetben tudjuk fogadni a pácienseket e hét hétfőtől és a személyzetet is – úgy mint szakorvosokat illetőleg szakszemélyzetet és mentőtiszteket is - ki tudtunk állítani. November ötödikétől teljes kapacitással működik az osztály– mondta Berecz János főigazgató. Ilyen szintű sürgősségi osztály a szigetvárin kívül csak Mohácson működik Baranyában.

Forrás: hirtv.hu