Emelkedik a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatása, gyógyszertámogatásokra pedig 24,4 milliárd forinttal több jut, mint tavaly – olvasható a Magyar Gyógyszerészi Kamara honlapján, ahol a jövő évi költségvetés patikákra vonatkozó adatait összegeztették. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint a gyógyszertárak mára integrálódtak az egészségügyi ellátásba.

Szinte minden területen növekednek a gyógyszertárakat érintő, 2018-as költségvetési tételek – az erről szóló adatokat a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) tette közzé a honlapján. Ennek alapján kiderült, hogy gyógyszertámogatásra – a gyártói befizetéseket tartalmazó céltartalékkal együtt – jövőre a tavalyihoz képest 24,4 milliárd forinttal jut több, azaz a kasszába összesen 337,4 milliárd forint kerül. A kamara honlapján szereplő adatok szerint a patikáknak közvetlenül juttatott költségvetési forrásokban az előző évekhez képest három változás történik. 

Egyrészt hétszázról több mint egymilliárd forintra emelkedik a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatása, másrészt 3,6-ről 4,1 milliárd forintra nő az úgynevezett generikus ösztönzők finanszírozása. A beteggondozási irányelvek fejlesztését célzó Bella-program is támogatást kap olyan formában, hogy az ahhoz kapcsolódó akkreditációs költségeket a büdzsé hetvenötmillió forint értékben átvállalja. 

Ezenfelül a teljes jövő évi keret része a tavalyival azonos mértékű Patika Hitelprogram kamattámogatása, amely háromszázhetvenmillió forint, és szintén azonos mértékben, kétszázötvenmillió forintos nagyságrendben támogatják a gyógyszerésztulajdonosi programot. Ezeken túl a költségvetés külön keretet biztosít az úgynevezett különös méltánylást érdemlő körülmények esetén megítélhető gyógyszertámogatásokra, amelyre gyógyszerek esetében összesen tíz-, gyógyászati segédeszközök esetében pedig kétmilliárd forint fordítható. Ehhez kapcsolódik, hogy növekszik a gyógyászati segédeszközökre szánt előirányzat: hatvanról hatvanhárommilliárd forintra, míg a közgyógyellátásé csökken, a tavalyi 16,5 helyett 15,7 millió forintra.

Ónodi-Szűcs Zoltán korábban, arról beszélt, hogy a patikák ma már az egészségügyi rendszer részeként működnek, ami a kormány 2010-ben hozott felelős döntésének eredménye. Az egészségügyi államtitkár szerint az elmúlt évben „helyreállt a gyógyszertárak nyereségessége”, kitettségük pedig a nagykereskedők felé harmadára csökkent.

Forrás: magyarhirlap.hu