Napjainkban a daganatos megbetegedések közül a tüdőrák jelenti a vezető halálozási okot, a korai felismeréssel azonban jelentősen javítható a túlélési esély. Ezért hívták életre a tagállamokon átívelő Solace projektet, amelynek résztvevői felmérik és csökkentik a vizsgálatok lebonyolítását nehezítő akadályokat annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt a szűréseken.

Büszkeségre ad okot, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezetésével a résztvevő tagállamok közül elsőként Magyarországon indult el a program gyakorlati megvalósítása, aminek keretében 2000 nő tüdőszűrését végzik el.

A Korányi szakemberei szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szűréssel és az ebből következő korai felismeréssel 20 százalékkal csökkenthető a tüdőrák okozta halálozások száma, ezért folyamatosan arra ösztönzik a lakosságot, hogy vegyenek részt a rendszeresen indított szűrési programokon, amilyen a Solace is.

A pulmonológiai intézetben október elején elindult a HUNCHEST3 elnevezésű program is a tüdőrák korai felismerésére, ennek keretében a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás településein élő, 50-75 éves, legalább húsz éven át, illetve jelenleg is dohányzó polgárokat várják az alacsony dózisú CT-vel történő szűrésre. A vizsgálat gyors és fájdalommentes, nemzetközi és hazai mérések igazolják az eredményességét.

Forrás, fotó: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet