A Tatabányai Árpád Gimnázium végzős diákjai pályaorientációs programon vettek részt a Szent Borbála Kórház skill laborjában. Az emelt biológiát tanuló diákok lehetőséget kaptak arra, hogy betekintést nyerjenek az egészségügyi ellátás működésébe, továbbá maguk is kipróbálhatták milyen az újraélesztés, vénaszúrás, a laparoszkópos műtét és az elsősegélynyújtás folyamata. Emellett a gyerekosztály feladatait is megtekinthették.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségben országos skill-laborhálózatot hoztak létre: a három egyetemi központban és a tizenhat megyei oktatókórházi laborban lehetővé vált a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások gyakorlati oktatása szimulációs környezetben.

A projekt célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése a szimulációs skill-képzés gyakorlatának általánossá tételével a hazai egyetemi orvosképzés, valamint az egészségügyi szakképzés teljes spektrumában. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 13,5 milliárd forintos támogatásával valósult meg.

Skill környezetben élethű helyzetek szimulációjával sajátíthatók el az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásai, mint az újraélesztés, az intubálás vagy a szülészeti ultrahang vizsgálat, sőt a legkorszerűbb laparoszkópos technikában is rutin szerezhető ezen eszközök által. (…)

Forrás: komaromesztergom.frisshirek.hu