Prof. dr. Polgár Csaba, az OOI és dr. Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatói köszöntői után Pokorni Zoltán, a Budapest XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, dr. Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató és Entz Domokos, a gyártó SofMedica Hungary Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket.

Polgár Csaba elmondta, a magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos forrása tette lehetővé, konzorciumban a két magyar intézménynek, egy-egy daVinci X-robottal. Az első robot-asszisztált műtétet 2021. január végén végezték el az OOI-ban, a program célja 200-200 beavatkozás elvégzése volt ez év közepéig. Ezt a műtéti számot felülmúlták, hiszen 778 beavatkozást végeztek a két intézményben a program ideje alatt. Az országban e két robottal és a Semmelweis Egyetemen, valamint a Pécsi Tudományegyetem lévő DaVinci eszközzel pedig már ezernél több robot-asszisztált műtétet végeztek. A daganatsebészetben a jövő egyik útja a robotsebészet. A betegek érdeklődése nagy, ezt a technológiát ugyanakkor azoknál elváltozásoknál érdemes alkalmazni, ahol valóban költséghatékony, és javítja a gyógyulási eredményeket.

Dobosi Zsolt beszámolt arról, hogy a kórházban 374 urológiai és 11 nőgyógyászati műtétet végeztek a robottal, mindegyik beavatkozás komplikációmentes volt. Küzdelmes, izgalmas és tapasztalatokkal, felelősséggel teli két és fél van a hátuk mögött, a program eredményes megvalósítása siker az egészségügynek, az intézményeknek és minden közreműködőnek. A program során jelentős magyar és nemzetközi együttműködés formálódott, munkacsoportok alakultak. Prof. dr. Tenke Péter, a dél-pesti kórház urológus osztályvezető főorvosa Magyarországon elsőként szerzett konzolsebészeti proktori (oktatói) képesítést.

Pokorni Zoltán büszke arra, hogy kerületük ad otthont több egészségügyi csúcsintézménynek, és részese a technológiai fejlődésnek. Felvetette viszont, hogy az egészségügyi intézmények megközelítése, a parkolás a XII. kerületnek nagy gondot, megoldhatatlan problémát okoz. Reményét fejezte ki, hogy egyszer megvalósul az itt dolgozók és az ide járó betegek intézményen belüli parkolása. Arra buzdított minden felelős vezetőt, ha intézménybővítést tervez, a mélygarázsokat ne húzza ki a tervből, még akkor se, ha a megvalósítás szakmai oldaláról ez nem tűnik olyan fontosnak!

Jenei Zoltán arról beszélt, hogy az egészségügy, az egészségipar hihetetlen fordulatokat vesz, és nagy az igény a fejlődésre. A verseny óriási, és nem engedhetjük meg, hogy ebből kimaradjunk. Így minden olyan eredmény és pályázat, amellyel nemzetközi tapasztalatokat hozhatnak a szakemberek Magyarországra, nagy érték. Az új megoldások befogadása nemcsak a betegellátásban, hanem az orvosok itthon tartásában is nagy jelentőségű – mondta. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy az újabb és újabb technológiákat itthon is bevezessék. Emellett a megelőzésre, a szűrőprogramokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet.

A sajtónyilvános bevezetőt hat, egyenként negyedórás prezentáció követte a zárófogadás előtt. Az urológiai műtétekről prof. dr. Tenke Péter és dr. Mavrogenis Stelios, a nőgyógyászatiakról dr. Novák Zoltán és dr. Bahrehmand Kiarash, a robotsebészet aneszteziológiai oldaláról dr. Madurka Ildikó, a hasisebészetről dr. Mersich Tamás beszélt.

Forrás, fotó: zetapress.hu, oncol.hu

A TV2 tudósítása itt tekinthető meg.