A program apropója, hogy minden év májusában, a kora esti, éjszakai órákban hangzik fel a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének éneke. Ebből az alkalomból az MME aktivistái országszerte madármegfigyeléssel egybekötött esti sétákat és más érdekes eseményeket szerveznek, az adott helyszín természeti értékeire fókuszálva.

Az érdeklődőket május 5-én 17 órai kezdettel egy nagyszerű természetfotós vetítésre várták a szervezők. A program kezdetén dr. Kis Ernő, a kórház I. Belgyógyászati osztályának kardiológus főorvosa, az MME Szekszárdi Helyi Csoportjának vezetőségi tagja köszöntötte a megjelenteket. Rövid programnyitója valóságos kis ünnepséggé kerekedett, amikor a közönség soraiból maga mellé szólította Siklósi Mátét, aki éppen 25 éve, tizenéves iskolásként jelentkezett a szekszárdi madarászok közé és mára a csoport egyik legaktívabb, nagy tudású tagjává vált. A negyedszázados évforduló alkalmából dr. Kis Ernő emléklapot adott át az ünnepeltnek.

Kis Marcell, első osztályos ifjú madarász, Áprily Lajos „Koncert” című versének felolvasása indította el a ráhangolódást az est témájára. Ezután „Tutajon a madarak nyomában” címmel Völgyi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre, természetfotós tartott diavetítéses előadást. Összeállításában a közönség annak a közel 9 évnek a legjobb képeiben gyönyörködhetett, amelyeket kedvenc madármegfigyelő helyén, a pellérdi halastavaknál készített. A tórendszer nádasaiban, egy maga barkácsolta lestutaj segítségével jutott megfelelő közelségbe a másképp szinte megközelítetlen, gyakran rejtett életmódot élő vízimadarakhoz. A Tolna vármegyéből elszármazott vendégelőadó különleges képsorozatainak a vízfelszínhez való közelség, az ellenfény, a megfelelő háttér kiválasztása ad varázslatos atmoszférát. Objektívén keresztül a nézők bepillanthattak a récék, ludak, hattyúk, cankók, vöcskök és más vízimadarak életének nehezen megfigyelhető pillanataiba, gyönyörködhettek a röppenő vízcseppek millióival, fénykontúrban fürdő madarakkal, aranyló vízfelszínnel és sejtelmes hajnali párával teljes vízi világban.

Az előadást követően, dr. Kis Ernő és dr. Almási István, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Higiéniai és Infekciókontroll Osztályának osztályvezető főorvosa, az MME helyi csoportjának tagjai vezetésével a csoport végig sétált a kórházparkon, mely Szekszárd legnagyobb városközponti zöldterülete. A kertészeti csoport erőfeszítéseinek köszönhetően az intézmény 2022-ben elnyerte a Madárbarát munkahely címet is. A résztvevők felkeresték a kertészek által, az elmúlt év során kialakított madáretető és itató helyeket, valamint a park több fájára telepített, az énekesmadarak fészkelését segítő madárodúkat is.

A túravezetők szakavatott magyarázatából a résztvevők megtudhatták, hogy a költőodúk elhelyezésénél legfontosabb a dél-délkeleti tájolás és hogy hogyan érdemes azokat a költési időszak végén, vagy a másodköltések előtt kitisztítani, ezzel is segítve az egészséges fiókanevelést. A látogatócsoport tagjainak számtalan kérdésére válaszolva, az orvos-természetvédő szakemberek egyebek mellett azt is elmondták, hogy a kórházparkban a tavalyi évben, a már meglévők mellé 15 új odút helyeztek ki a megyei vadásztársasággal együttműködve. A megfigyelések szerint ezeknek az új odúknak is már legalább 60-70 százalékát elfoglalták a madarak. Főleg csuszkák, cinegék költenek bennük.

Az esemény időpontja a fülemüléknek valószínűleg még kissé korai lehetett, ők nem hallatták hangjukat, hiszen ezek a madarak inkább sötétedéskor kezdenek énekelni. Kárpótlásul a csoportnak, a Központi Laboratórium és az étkezde előtti nagy fák egyikére telepedő erdei pinty adott varázslatos koncertet. A tapasztalt kirándulóknál elő is kerültek a messzelátók, azzal keresték a lombok közt, az ághegyen trillázó „énekművészt”. A séta a központi parkon keresztül folytatódott.

A járó-kelő emberek miatt a többi madarat folyamatos riasztással figyelmeztető énekes és feketerigóktól, a parkban lakó poszáták cserregésétől, örvös galambok és balkáni gerlék burukkolásától kísérve jutottak el a látogatók a D-épület környékén korábban kihelyezett madárbefogó hálókig.

Az első hálónál melléjük is szegődött a madarászok szerencséje: a szakemberek egy erdei pinty tojót szabadítottak ki a finom kötésű, szemmel szinte láthatatlan hálóból. A csoportban lévő gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték, ahogy Dr. Kis Ernő értő, óvatos mozdulatokkal kézbe vette és vászonzsákba helyezte a madárkát, hiszen még a másik hálót is ellenőrizni kellett, csak utána jöhetett a gyűrűzés. A második háló azonban üresen várta a csapatot. Korábban, még a rendezvény kezdete előtt, a hálók felállításakor szinte azonnal fogtak egy balkáni fakopáncsot is a madarászok, amit mindjárt meg is gyűrűztek és elengedtek, hogy ne tartsák fölöslegesen hosszú ideig fogságban a madarat. A nap sztárja az erdei pinty tojó lett, aki szemmel láthatóan neheztelt az őt megsimogatni igyekvő gyerekkezekre, ezért gyűrűzés után azonnal útjára is engedték, hogy visszatérhessen fészkére, hisz, ahogy a látogatók megtudhatták, a hasán lévő kotlófolt arra utal, hogy éppen fiókákat nevel.

A szervezők nagy örömére, a szekszárdi fülemülék éjszakájára összességében több mint 30 felnőtt és gyerek látogatott el. Annak ellenére, hogy pont a fülemülék énekét nem sikerült meghallgatniuk, tartalmas, érdekes programon vehettek részt. A madarászok és a kórház rendezvényszervező munkatársai remélik, hogy jövő májusban, a legtöbbjükkel újra találkozhatnak.

Forrás, fotó: portal.tmkorhaz.hu