Nemrégiben köszöntötték a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban azokat a rezidenseket, akik az elmúlt egy esztendő alatt érkeztek az intézménybe. A 25 rezidens 14 szakterületen helyezkedik el, ezek között több olyan is van, ahonnan régóta hiányzott az utánpótlás. a köszöntőket követően a 25 szakorvosjelölt emléklapot vehetett át, illetve többen az eseményen kapták meg orvosi igazolványukat.

A 25 fiatal orvoshoz elsőként dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató szólt, kiemelve az idei rezidensköszöntő más, mint az eddigi években. -Végre kimondhatjuk, hogy nem csak lesz, hanem van új orvosgeneráció a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban – fogalmazott, hozzátéve, hogy 2020 előtt évente még a 10 főt sem érte el a megyei kórházba érkező fiatal orvosok száma, azonban szerencsére ez a tendencia megfordult, s most már évről évre többen jelentkeznek a zalai intézménybe. A 25 rezidens 14 szakterületen helyezkedik el, ezek között több olyan is van, ahonnan régóta hiányzott az utánpótlás. -Vannak pályakezdők, akad, aki más kórházból igazolt át, és olyan is, aki néhány év kitérő után döntött úgy, hogy visszatér az orvosláshoz.

Földrajzilag is egyre nagyobb kört rajzolhatunk, ha azt vizsgáljuk, honnan származnak a rezidensek. Nem ritka, hogy az ország túlsó feléről találtak ránk, míg mások külhoni magyarok, vagy épp olyan külföldiek, akik itt végezték el az orvosi egyetemet és most nagy szorgalommal tanulják a magyar nyelvet, hogy szakvizsgájukat már így teljesítsék – emelte ki a főigazgató.

Arról is beszélt, hogy a korábbi rezidensek saját maguk is tapasztalhatták a rezidensi lét esetlegességét, részletszabályozóinak hiányát. Azonban ezt ma már orvosolni látszik a szakorvosképzés átalakításával kapcsolatos miniszteri rendelet. Ez az a szabályozás, mely létrehozza a vezető rezidensi rendszert, javítja a kommunikációt a szakmai grémiumokkal, meghatározza a kompetenciákat, mérhetővé teszi a rezidensek teljesítményét. Dr. Gasztonyi Beáta végezetül arra bíztatta az újonnan érkezetteket, hogy emberségük megőrzése mellett váljanak kiváló orvosokká.

Ugyancsak köszöntötte a rezidenseket dr. Lupkovics Géza PhD orvosigazgató és dr. Kiss Ferenc, a MOK Zala megyei elnöke. Ezt követően a 25 szakorvosjelölt emléklapot vehetett át, illetve többen az eseményen kapták meg orvosi igazolványukat.

Forrás: Zalaegerszegi 7 Nap, fotó: Zala Megyei Szent Rafael Kórház