Dr. Szabó Éva életútja az elkötelezett, a gyógyítás hivatás iránti alázatról szól. A doktornő Kádártán született, a Lovassy László Gimnázium matematika tagozatán érettségizett, majd 1979-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte általános orvosi diplomáját. Három különféle szakvizsgával rendelkezik: aneszteziológia-intenzív terápiából 1989-ben, csecsemő-gyermekgyógyászatból 1984-ben, neonatológiából 2000-ben szakvizsgázott. Diplomája megszerzését követően azonnal a Veszprém megyei kórházban helyezkedett el, először a Gyermekosztályon, majd tíz évig a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon dolgozott, 1995. július elsején nevezték ki főorvossá. Kezdeményezésére 1992-ben egy a gyermekintenzív ellátásra specializálódott önálló szervezeti egység kezdte meg működését a kórházon belül, majd 1997-ben az újszülött-koraszülött intenzív ellátást is centralizálta.

A Gyermekosztály és az Intenzív Egység, vagyis a jelenlegi Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum vezetője lett 2003-ban, emellett 3 évig a kórház orvosigazgató-helyetteseként dolgozott. Jelentős szerepet vállalt a minőségirányítási rendszer bevezetésében, számos projektet és beruházást koordinált, felügyelt. 2003 és 2007 között a Veszprém megyei irányított betegellátási modell modelligazgatójaként tevékenykedett.

Munkájáért eddig többek között kiváló egészségügyi dolgozó elismerést, Csolnoky-emlékérmet (2018.), Veszprém Megye Érdemrendjét (2019.), Veszprém megye Príma díját (2011.) valamint a magyar gyermekgyógyászat egyik legrangosabb díját, a Bókay János-emlékéremet (2021.) vehette át. Magas szintű gyermekorvosi tudományos és gyakorlati tevékenység elismeréseként 2022-ben a Magyar Gyermekorvos Társaság Északnyugat Magyarországi Területi Szervezete által alapított Frank Kálmán emlékérmet ítélte oda számára a testület. Több tudományos orvosszakmai társaság tagja és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának és a Perinatológiai Társaság vezetőségének tagja volt, valamint több országos tudományos rendezvény szervezőjeként is tevékenykedett.

Gyógyító és szervező tevékenységének országos elismerését és megbecsülését jelzi, hogy húsz évvel ezelőtt, a magyarországi koraszülött mentés létrehozásakor, a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványon keresztül, Veszprém a nyolc vidéki koraszülött mentő centrum egyike lett.
E három egység és feladat működtetésére áldozta életét, ahol évente több száz megyei, városi koraszülött, újszülött és gyermek életét mentette meg csapatával. A Gyermekgyógyászati Centrum vezetését 2021. január elsejével átadta dr. Módi Juditnak, de a háttérből a mai napig is óvó és féltő szeretettel igyekszik támogatni utódját és a Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozó kollégáit annak érdekében, hogy a Veszprém vármegyében élő gyermekek a legmagasabb szintű orvosszakmai ellátásban részesülve gyógyulhassanak.

Forrás, fotó: Csolnoky Ferenc Kórház