Nem csupán Magyarországon, hanem egész Európában jogos elvárás, hogy az iskolapadból kikerülő ápolókra, orvosokra minél előbb teljes értékű szakemberként számíthasson a kórház, ahol munkát vállalnak. Ehhez nyilván az kell, hogy a gyakorlati tapasztalatokat is időben megszerezzék. Az úgynevezett Skill Laboratórium ezt szolgálja. Ilyenből Magyarországon közkórházban eddig egy volt, tegnaptól hivatalosan is működik a második – a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. 

A hallgatók élethű bábukon, fantomokon gyakorolhatják az alapvető, illetve speciális beavatkozásokat: az alap ápolási bábon például a higiénés szükségletek kielégítését. A szakápolás területén a szondalevezetést, injekciózást, sztómakezelést, katéterezést, beöntést; illetve külön vénás karokon a vénaszúrást, vérvételt, valamint az intravénás injekció beadását lehet begyakorolni. 

Csecsemő- és gyermekápolást segítő bábu is van.

A sürgősségi ellátást szintén gyakorolhatják: a lélegeztetés kivitelezésének gyakorlására alkalmas fantomfejek a medikusok, szakorvosok továbbképzését szolgálják. A résztvevőknek a bábuk által generált különféle tünetekből kell felismerniük az egyes betegségekre jellemzőket, majd ennek megfelelően reagálni rá. 

A számítógépes programok segítségével a babák képesek produkálni az egyes tüneteket, illetve reagálnak a beavatkozásokra is. Az EKG-szimulátorral nemcsak a normális EKG elemzésére nyílik lehetőség, hanem különböző ritmuszavarokat és egyéb EKG-n felismerhető elváltozásokat is szimulálnak. 

A Skill Laboratóriumban lehetőség adódik a készségek elsajátítására a kórházban dolgozóknak, illetve a gyakorlaton részt vevő hallgatóknak. Magyarán nem „élesben", a betegeken kell begyakorolniuk a fogásokat. Évente körülbelül hatszáz egészségügyi dolgozó gyakorlati képzésének szolgál helyszínéül a győri laboratórium, amelyet a régió vezető kórházában alakítottak ki. Az átadáson részt vett Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, illetve Ónodi-Szűcs Zoltán, a Gyemszi főigazgatója is.
 
Forrás: Kisalföld/Fotó: H. Baranyai Edina