Az új berendezés is része annak a közel 1 milliárd forintos fejlesztésnek, aminek segítségével megújult az egészségügyi intézmény eszközparkja

Előfordult, hogy a nyáron le kellett állni a 2 szeletes CT-berendezéssel, mert a tizenkét éves masinát vissza kellett hűteni, hogy működjön. Volt, hogy 45 percig tartott egy CT-vizsgálat – mondta Kalmár Mihály, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója azon az ünnepségen, ahol a közelmúlt több mint 1 milliárdos eszközfejlesztéséről esett szó. A pályázati forrásból vásárolt, 220 millió forintos, 32 szeletes új CT-berendezéssel lerövidült és pontosabbá vált a vizsgálat. Egy rendelési idő alatt több beteg kerülhet sorra.

A szentesi kórház főigazgatója beszélt arról is, hogy egy másik pályázat révén 282 millió forint értékben új röntgengépeket szereztek be. Így többek között lecserélhették a tüdőgondozó 1990-es évjáratú röntgenjét is, ami már szinte muzeális darabnak számított.

A kórház 133 millió forint pályázati forrást nyert az intézmény négy épületéhez kapcsolódóan napelemes rendszer kiépítésére. Ezzel éves szinten 6 millió forinttal csökkentik az energetikai kiadásaikat. A fenntartó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által nyert pályázat révén pedig további 560 millió forint értékben érkeztek a szentesi kórházba eszközök.

Kalmár Mihály hangsúlyozta, a kórház fennállása óta nem történt ilyen nagy arányú eszközfejlesztés.
Ezt a betegek is látják. A szegvári Józsa Imre a feleségével érkezett a kórházba. – Ráfért már a kórházra, hogy új berendezéseket vegyenek. Bármilyen fejlesztés történik, az jó nekünk – magyarázta a férfi.

Magyar Józsefné az édesapját kísérte be egy vizsgálatra. – A papának az utóbbi években több egészségügyi problémája is volt, úgyhogy kicsit beleláttunk a kórház életébe. Az új eszközök biztos nagy segítséget jelentenek az orvosoknak, amivel a betegek csak nyernek – mondta az asszony.

Nem mondtak le a műtéti tömbről

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt az ünnepségen, hogy amikor ezt a fejlesztést tervezték, még „nagyobb léptékben gondolkodtak". – A műtéti tömb sajnos nem valósult meg. Hosszú távon gondolkodunk. Ha lesz újabb pályázat, akkor élünk a lehetőséggel – mondta a politikus.

Forrás: delmagyar.hu