Mint megtudtuk, a Nyíri úti zárt és nyitott parkolót egybenyitnák, és így nyernének 70–80 új helyet. Ez persze nagy átrendezéssel és több fa kivágásával jár majd.
A kórház körüli parkolási gondok régóta közismertek. Főleg azután lett rosszabb a helyzet, hogy megnőtt a kórház ellátási területe, és ezáltal a betegforgalom is.
Az tény, hogy kevés a parkolóhely, a szabadidőközpont előtti rész pedig a nagyobb esők után víz alá kerül. Ugyanakkor az is biztos, hogy – mint azt dr. Svébis Mihály főigazgató említette a tegnapi sajtótájékoztatón – sokan közvetlenül a főbejárat mellett szeretnének megállni, noha az intézmény területén belül azért általában lehetne találni szabad placcot. Igaz, ez csak az első félóráig ingyenes, utána már óránként 1000 forint. Egyébként a kórház belső területén való parkolásért még a dolgozóknak is meg kell váltaniuk egy pár ezer forintos éves bérletet.
A fizetős rendszer nem véletlen, hiszen máskülönben előfordulhatna, hogy egyesek napokra-hetekre a kórházon belül hagyják autójukat, mint arra volt is már példa. Óránként 1000 forintot nem mindenki akar vagy tud kifizetni, így rengeteg kórházba érkező beteg, látogató a környező társasházak előtt áll meg, az ott lakók nem kis bosszúságára. Az elmúlt hónapokban pedig parkolóvá alakult át a Nyíri út mellett, a kórház felé eső részen húzódó járda mindkét oldala, amely ugye zöldfelület (illetve sok helyen már nincs fű, mert kikopott, illetve most leginkább jeges minden). Gyakorlatilag a kereszteződésig ez a rész is mindig tele van gépkocsikkal.
Nem éppen veszélytelen ez a parkoló, hiszen a gépkocsik ide a járdán keresztül hajtanak be.
– Ez abszolút nem legális, nem maradhat így tovább. Mondhatnám, önkényes területfoglalás zajlik – mondta el Svébis Mihály.
A kórház most több más fejlesztés mellett 72 millió forintot nyert el a kórházi parkolóhelyek bővítésére, új, fizetős parkolók kialakításával. Mint megtudtuk, a Nyíri úti zárt és nyitott parkolót (a „legális”, leaszfaltozott parkolót) egybenyitnák, és így nyernének 70–80 új helyet. Ez persze nagy átrendezéssel és több fa kivágásával jár majd. A fákat pótolni fogják, az építkezés pedig szakaszosan történik majd, hogy azért közben se lehetetlenüljön el itt a közlekedés. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, ez az új, kibővített parkoló zárt és értelemszerűen fizetős lesz, a díjakat még nem határozták meg. A projekt június 30-án zárul, azaz hamarosan indulni is fog az építkezés. A műszaki előkészületek már megkezdődtek. Dr. Svébis Mihály szerint a mostani fejlesztés sem tud majd megoldani minden gondot, a kórháznak a várossal egyeztetve kell majd kitalálnia valamit.
 
Érkezik pénz másra is, egyebek mellett korszerűsítik a műszerparkot
Az elmúlt év végén 15 milliárd forintos keretösszeggel írtak ki pályázatot a kórházak számára, ezzel a pénzösszeggel a működést ésszerűsítő, gazdaságosabbá tevő fejlesztéseket kívánták előmozdítani – mondta el dr. Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ dél-alföldi térségi igazgatója.
Országosan 810 pályázat érkezett be, összesen 54 milliárd forintnyi igénnyel, 324-et támogattak.
A megyei kórház 367,4 millió forintot nyert el, ugyan nem minden tervezett fejlesztésnél jutott támogatáshoz az intézmény, de a pályázati anyagok később felhasználhatóak.
A parkolóbővítésre érkező 72 millió mellett 122 millió forintot költhet a kórház a hotelépület 6. emeletén egy új, 7 ágyas intenzív egység gépeinek, eszközeinek beszerzésére. A részleg elsődleges feladata a tartós lélegeztetést igénylő betegek ellátása. Svébis Mihály elmondta: sok súlyos beteget kell operálniuk a központi intenzív terápiás osztályon, az új egység révén itt kapacitás szabadulna fel. 144 millió forint érkezik a központi sterilizáló fejlesztésére.
Korszerűsítik a műszerparkot, 20 darabbal növelik a műtéti tálcák számát, így jelentősen javulnak az eszközök sterilizálásának lehetőségei, ami javítja a betegbiztonságot és csökkenti a kórházi fertőzések veszélyét. 28 milliót nyert el az intézmény sugárterápiás páciensrögzítő rendszerek beszerzésére, az onkoradiológiai központ számára. Az új eszközök használatával bármely testrészen levő daganat sugárkezelése pontosabbá válik, minimalizálható a beteg és a beteg testrész elmozdulása a kezelés alatt, javítva a daganatkontrollt és csökkentve a mellékhatások esélyét, súlyosságát.

Forrás: Petőfi Népe