Az alapellátást érintő átfogó szakmai, módszertani és aktuálpolitikai kérdéseket ismertető eseményt dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság Alap- és Szakellátásért Felelős főigazgató-helyettese, Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere és dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója nyitotta meg.
 
A több, mint 60 hazai és külföldi előadó kiemelkedő színvonalú prezentációkat tartott egyebek mellett az alapellátás szervezeti struktúráját érintő kérdésekről, finanszírozásáról, az alapellátási körzetek átalakításáról, a háziorvosok utánpótlásáról és az alapellátásban elérhető diagnosztikai lehetőségek fejlődéséről (POCT, POCUS, telemedicina). A szakmai-tudományos programok számos új megközelítést és kutatási eredményt mutattak be az alapellátás területén.

Prof. dr. Shlomo Vinker, a WONCA Europe elnöke, dr. Pavlos Theodorakis, a WHO vezető egészségpolitikai tanácsadója, dr. Czett András, Ausztriában tevékenykedő háziorvos és prof. dr. Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának rektorhelyettese érdekfeszítő panelbeszélgetés során vitatták meg az alapellátás európai helyzetét és jövőbeni lehetőségeit.

 
A háromnapos, június 6-8. között tartó konferencián részt vett Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár is, aki az alapellátás fejlesztésére vonatkozó kormányzati tervekről tartott előadást. Beszédében hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátás hatékonyságának és minőségének javítása érdekében fontos, hogy a döntési kompetenciák a megfelelő szintre kerüljenek az ellátórendszerben.
Az alapellátást érintő egészségpolitikai intézkedések bemutatása során beszélt a lakóhelyközeli ellátások megerősítéséről, transzparensebbé tételéről, az Országos Kórházi Főigazgatóság alapellátásszervezési feladatainak megerősítéséről, a vármegyei irányító kórházak döntési kompetenciáinak bővítéséről, a körzetek átalakításáról, az alapellátási ügyelet hatékonyságáról, valamint a finanszírozás változásairól. Az ügyeletszervezés kapcsán elhangzott fontos információ, hogy Budapest 2024. októberétől csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez.
 
Az államtitkár nem csupán a háziorvosi kompetenciabővítés lehetőségeit tárgyalta előadásában, hanem a betegellátás színvonalát növelő és az orvosok terhelését csökkentő szakdolgozói kompetenciák jogi kereteinek kialakításával kapcsolatos jövőbeni intézkedéseket is ismertette. Kifejtette, hogy az alapellátás átalakításának célja a praxisok gazdaságos működtetése, valamint egy olyan alapellátási rendszer kialakítása, amely a fiatal orvosok és szakdolgozók számára vonzó perspektívát nyújt. 
Takács Péter mellett az egészségügyi államigazgatás korábbi vezetői közül Kökény Mihály, Szócska Miklós és Ónodi-Szűcs Zoltán kerekasztal-beszélgetésen osztották meg a regnálásuk alatt elért sikereiket és felmerülő nehézségeiket.


Az alapellátás elismert szakemberei mellett a Magyar Kórházszövetség és a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség is képviselte magát a rendezvényen, amelyen a tudományos programokon kívül a kollegiális kapcsolatok erősítését szolgáló közösségi programok – közös futás, jóga, Bálint-csoport foglalkozás, ökumenikus áhítat –, továbbá kommunikációs workshopok is megszervezésre kerültek.