November végén zárul az EFOP-2.2.0-16-2016-00005 „Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátások minőségének és hozzáférésének javítása” projekt, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program keretében, a Széchenyi 2020 program vissza nem térítendő támogatásával.

Az intézményekben elvégezték a fekvőbeteg osztályok infrastruktúrájának mind belső, mind külső korszerűsítését, az érintett osztályok megfelelő berendezésekkel lettek felszerelve, valamint terápiás foglalkoztató helyiségek jöttek létre. A veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban pedig egy teljesen új pszichiátriai részleg kialakítása valósult meg. A korszerűsített infrastruktúrához kapcsolódóan megújultak a betegellátási és ellátásszervezési folyamatok is.

Hazánk sajnos világviszonylatban is vezető helyet foglal el a mentális betegségek előfordulásában. Ezek a betegségek amellett, hogy súlyos családi, szociális és gazdasági terhet rónak a társadalomra, növelik a testi megbetegedések valószínűségét is.

A Széchenyi 2020 program keretében indult EFOP-2.2.0-16-2016-00005 „Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátások minőségének és hozzáférésének a javítása” projekt stratégiai célja volt, hogy javuljon a pszichiátriai ellátások minősége és az azokhoz való hozzáférés. A célok között megfogalmazódott, megyénként legalább egy aktív betegellátásra alkalmas pszichiátriai osztály kialakítása, ahol korszerű, hatékony, differenciált terápiás modalitások állnak rendelkezésre. E fejlesztéssel megerősödött a hazai akut pszichiátriai osztályok infrastrukturális állapota, a betegellátási körülmények biztonsága.

A projekt 2017. márciusi indulásakor az Európai Regionális Fejlesztési Alap által biztosított támogatási keretösszeg bruttó 2,3 milliárd forint volt mely a megvalósítás végére hazai forrással kiegészítve bruttó 3,869 milliárd forintra emelkedett. A projekt megvalósítási szakasza 2023. november végén lezárul.

A projekt zárókonferenciájára 2023. október 19-én került sor a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban, ahol a fejlesztés eredményeiről beszélt Kassai-Farkas Ákos a projekt szakmai vezetője, valamint dr. Németh Csaba a kórház főigazgatója.