A szekszárdi kórház több évtizedes múltra visszatekintő, és elismert orvosszakmai rendezvénye iránt óriási volt az érdeklődés, hiszen az esemény hosszú idő után, ismét lehetőséget adott a gyermekgyógyászat területén dolgozó szakembereknek a személyes találkozásra, tapasztalatcserére. A dél-dunántúli régió hagyományos gyermekgyógyász konferenciáján, ezúttal mintegy 110 gyermekgyógyász és szakdolgozó kísérte figyelemmel az egész napos programot. Az eseménynek a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar campusa adott otthont.

Dr. Németh Csaba főigazgató és Dr. Harangi Ferenc főorvos üdvözlő gondolatai után a képzést egy orvostörténeti érdekességet jelentő előadását nyitotta: Dr. Csábi Márta gyermektüdőgyógyász a szekszárdi kórház névadója, Balassa János emléke előtt tisztelegett. Felidézte a résztvevők számára a 19. századi orvoslás nemcsak magyar, de európai viszonylatban is egyik legnagyobbjának, a korszerű magyar sebészeti gyakorlat megteremtőjének személyét és munkásságát.

Az előadásokon, amelyek a gyermekgyógyászat számos, fajsúlyos területének aktuális kérdéseit ölelték fel ez alkalommal is országosan elismert, nagy gyakorlati tudást képviselő, kiváló klinikusok mutatták be a hallgatóságnak az egyes szakterületek legfontosabb és legújabb ismereteit. A neonatológiai szekcióban Dr. Funke Simone PhD egyetemi docens (PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Centrum) a mesterséges megtermékenyítéssel fogant újszülöttekkel, Dr. Till Ágnes PhD egyetemi docens (PTE KK Orvosi Genetikai Intézet) a rizikó újszülöttek utógondozásával szerzett tapasztalataikról számoltak be. Dr. Kardos Mária főorvos (Mohácsi Kórház, Gyermekosztály) az újszülöttek és kisgyermekek véralvadási zavarral járó megbetegedéseinek kezelési lehetőségeit taglalta.

A gyermekbőrgyógyászati témájú előadások keretében Dr. Csoma Zsanett PhD egyetemi docens (SZTE ÁOK Bõrgyógyászati és Allergológiai Klinika) a gyermekkori ekcéma kiváltó tényezőit, vizsgálati lehetőségeit és a legújabb kezelési eljárásokat mutatta be; Dr. Ónody Anna PhD gyermekbőrgyógyász (Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet) a gyulladásos bélbetegségeket kísérő bőrtünetekre hívta fel a figyelmet. Dr. Nyul Zoltán PhD egyetemi adjunktus (PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika) az alapellátásban követendő racionális antibiotikumos kezelés nehézségeit és ajánlásait fogalmazta meg. Dr. Világos Eszter gyermekendokrinológus (SE Gyermekgyógyászati Klinika), aki rezidens orvosként a szekszárdi kórház gyermekosztályán kezdte pályafutását, majd több évig gyermekháziorvosként praktizált, egy-egy endokrinológiai megbetegedés alapellátásban elvégezhető vizsgálatait és az ilyen betegek gondozásának irányelveit ismertette.

A délutáni program első előadásaiban Dr. Mosdósi Bernadett PhD egyetemi adjunktus (PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika) a csak ritkán előforduló autoinflammatórikus betegségek klinikai jellemzőiről, diagnosztikájáról és terápiájáról beszélt. Dr. Nagy Arnold PhD (PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika) a fiatalkori reumás ízületi gyulladás immunszuppressziós kezelését és a terápia fertőzéses szövődményeit, majd Dr. Gyűrűs Éva PhD főorvos (Tüdőgyógyintézet Törökbálint, Gyermekpulmonológia) egy relatíve gyakori fejlődési rendellenesség, a cisztás fibrózis közelmúltban bevezetett szűrővizsgálatának és egy minden eddigi kezelésnél hatásosabb, új terápiás eljárásának jelentőségét ismertették.

A konferencia utolsó szekciójában a gyermekkorban is egyre gyakoribb magasvérnyomás-betegség számos kiváltó tényezője között a mind gyakrabban tapasztalható elhízásra és annak megelőzési lehetőségeire hívta fel a figyelmet Dr. Károly Éva PhD főorvos (Bajai Szent Rókus Kórház, Gyermekosztály). Dr. Rózsai Barnabás PhD egyetemi adjunktus (PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika) a gyermekbántalmazás napjainkban is szerteágazó problematikáját tekintette át, és hangsúlyozta a megelőzés fontosságát.

A konferencia végeztével, résztvevők és szervezők egyaránt elégedetten állapíthatták meg, hogy a jelentős számú támogató és közreműködő igyekezete hasznosnak bizonyult, a továbbképzési program minden tekintetben sikeres volt: nemcsak a résztvevők szakmai tudása, látóköre bővült, de a személyes találkozásoknak és tapasztalatcseréknek köszönhetően érzelmileg és lelkileg is feltöltődve, maradandó élményekkel térhettek haza.

Forrás, fotó: Tolna Megyei Balassa János Kórház