A szakember előadásának legelején összefoglalta a csontritkulás fogalmát, elmondta, hogy ez a betegség a csontváz egészét érintő és kezelés nélkül rosszabbodó megbetegedése, amelyben a csonttömeg megfogyatkozása, a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezet.

Csontritkulás

– Magyarországon jelenleg 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás, ezért nagyon fontosak a szűrések. Diszkrét tünetekkel kezdődhet, például fájhat a hátunk, csökkenhet a testmagasságunk. Férfiaknál a szűrővizsgálatot általában 50-60 éves korban végezzük, a hölgyeknél pedig a menopauzával jön el az ideje a szakorvosi vizsgálatnak - hangsúlyozta.

– Szerencsére a csontritkulás gyógyszer nélkül is jól kezelhető, melynek alapja a kalcium és D-vitamin. A megfelelő kalcium bevitel elengedhetetlenül fontos a csontok normális növekedéséhez, szükséges mennyisége: 1000-1500 mg naponta, amely például a tejben, sajtban, brokkoliban is megtalálható, így könnyebb a pótlása - mondta.

– A D-vitamin viszont a szervezetben napfény hatására keletkezik, 15-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, direkt napsugárzás szükséges képzéséhez. Sajnos a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez, ezért ennek pótlása elengedhetetlen (napi egysége 2000 Nemzetközi Egység). Mindezek mellett, ha környezetünket, otthonunkat is balesetmentessé tesszük könnyebben kivédhető a törés – tette hozzá.

Forrás: kisalfold.hu, fotó: Freepik, Szalay Károly/Kisalföld