Magyarországon a prosztatarák az 50 év feletti férfiak leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Sok esetben nem jár tünetekkel, éppen ezért kiemelt jelentősége van a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételnek.

A szakorvosi szűrés három pillérből tevődik össze: a PSA (prosztata specifikus antigén) szintjének vérből történő méréséből, illetve tapintásos és ultrahangos vizsgálatból. Amennyiben a 3 vizsgálat alapján felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, akkor szövettani mintavétel történik – tájékozatott Dr. Szikszai Zoltán, a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, majd hozzátette: a kórház urológiai szakrendelésén beutaló nélkül, előzetes időpont egyeztetést követően végzik el a szűrővizsgálatokat. A szakorvosok szükség esetén a biopsziát is el tudják végezni ambuláns úton.

A szűrés évente javasolt minden ötven év feletti férfinak. Akinek családjában férfiágon már előfordult a prosztatarák, annak már negyvenéves kor után indokolt a vizsgálaton megjelenni. hangsúlyozta Dr. Szikszai Zoltán. A genetikai tényezők mellett a betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a hormonális változások, a helytelen étkezés és az elhízás. – tette hozzá.

A prosztatarák hasonló tüneteket okozhat, mint a dülmirigy jóindulatú megnagyobbodása, ilyenek lehetnek a nehezített vizeletürítés, a gyakoribb éjszakai vizelés, esetleg a véres vizelet. Ha valaki ezeket tapasztalja, forduljon urológushoz! A szűrővizsgálat ugyanis arra is alkalmas, hogy a tünetek okát meghatározza.

Ma már számos kezelési módszer létezik, kiválasztásuk függ a betegség előrehaladottságától, a beteg korától és általános állapotától. Ha valakinél rosszindulatú prosztatarákot diagnosztizálnak, akkor a korai stádiumban gyógyító megoldást jelenthet a radikális prosztataműtét. Ma már a Soproni Gyógyközpont urológiai osztályán is elérhetőek a legkorszerűbb laparoszkópos technikák. Még előrehaladott stádiumban is van lehetőség a betegség kezelésére megfelelő gyógyszeres és injekciós terápiával, onkológiai gondozással.
 
Forrás, kép: Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet