Az Európai Sugárterápiás Társaság (ESTRO) idén Bécsben tartotta éves kongresszusát május 12–16. között. Az eseményen megközelítőleg 5000 szakember vett részt Európából és a világ számos országából. Magyarországot 21, ezen belül az Országos Onkológiai Intézetet (OOI) 11 orvos, illetve orvos-fizikus képviselte.

Az Intézet Sugárterápiás Központjának képviselői egy előadással és 4 poszterrel szerepeltek. Major Tibor, az OOI Sugárfizikai Részlegének vezetője munkája elismeréseként megkapta az ESTRO Lifetime Achievement Award kitüntetést, amit a 2024. évi kongresszuson Glasgow-ban vehet majd át ünnepélyes keretek között – derül ki az Országos Onkológiai Intézet közleményéből.

Olyan elismert szakembereknek adományozható az ESTRO Lifetime Achievement Award, akik a tudományos fejlődéshez hozzájárultak, innovatív technikákat vagy kezelési módszereket fejlesztettek, és meghatározó szerepet játszottak az onkológiai páciensek életminőségének javításában. Ez a kitüntetés tehát elismeri és díjazza azokat a szakembereket, akik jelentős mértékben hozzájárultak az egész szakma fejlődéséhez.

A magyar munkatársak elismerése itt azonban nem ért véget: Kovács György Professzor érdemei elismeréseként idén megkapta az ESTRO Európai Brachyterápiás Csoportjának legmagasabb díját, a GEC-ESTRO Iridium Awardot.

Kovács professzor a brachyterápiában ért el kimagasló eredményeket. Kiváló munkájával hozzájárult a módszer fejlődéséhez, valamint a rákbetegek kezelésének és gyógyulásának javításához. Ez a terápia azért hatékony, mert az eljárás lehetővé teszi a magasabb dózisú sugárzás alkalmazását a daganatos területen, miközben a környező szöveteket minimálisan érinti. A brachyterápia széles körben alkalmazható. Például prosztatarák, méhnyakrák, bőrrák, tüdőrák és más szervek rákos elváltozásai esetén.

Kovács György Budapesten az Uzsoki utcai Onkoradiológia Központban kezdte munkáját, majd Lübeckben és Kielben lett a brachyterápia professzora, jelenleg pedig nyugdíjasként a római Gemelli Klinikán vendégprofesszor. Tanácsaival, valamint a hazai brachyterápiával foglalkozó szakemberek külföldi tanulmányútjainak biztosításával nagyban hozzájárult a magyarországi brachyterápia fejlődéséhez. 2008 és 2010 között a GEC-ESTRO elnöke volt.

Forrás: Index.hu fotó: Országos Onkológiai Intézet