Az akut stroke-ellátásról szóló eseményen bemutatásra került a kórház ezzel kapcsolatos korábbi eredményei, illetve meghívott előadók mutatták be a régió szintű sikereket, az ellátási protokollt, valamint a prehospitális hálózat munkáját.

Az előadásokat követően sor került az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítésű díjának átadására, amelyet a kórház neurológia osztálya érdemelt ki. Az átvételkor a munkatársak hangsúlyozták, hogy ez a siker összetett, összehangolt munka eredménye, amiben részt vesz a mentőszolgálat, a sürgősségi és a radiológiai osztály munkatársai, tehát az elismerés őket is illeti.

Miután Dr. Kővágó Levente, a tudományos bizottság elnöke megnyitotta a rendezvényt, első előadóként Toldi Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Orvosszakmai Osztályának munkatársa tartotta meg előadását, „Prehospitális teendők, ellátásszervezés” címmel. Elmondta, milyen sok összetevője van annak, hogy egy beteg a kórházba kerüljön. Sokszor a helyszín, a környezet, a bejelentés nagyban nehezíti a baj mihamarabbi felismerését. Javításra váró területnek a pontos dokumentálás mellett, a megfelelő és működő kommunikációs csatornák kiépítését emelte ki. A mentőszolgálat 2018-tól digitális adatrögzítővel dolgozik, amit folyamatosan fejlesztenek.

Dr. Szabó László, a sürgősségi betegellátó osztály orvosa a Hiperakut stroke ellátás az SBO szemszögéből közelítette meg előadását és a kórházba került beteg elsődleges ellátásáról beszélt. Kiemelte, hogy a mentőktől már megérkezés előtt értesítést, jelzést kapnak, ha stroke-gyanúval hoznak beteget, hogy megfelelő csapat várja az érkezését, és az elsődleges vizsgálat után, a neurológussal együtt egyből a CT-be mehessenek vele. Elmondta, hogy 2008-tól összesen 237 stroke esetet láttak el az osztályukon.

Dr. Finta Lehel, a neurológiai osztály szakorvosa a „Hiperakut stroke ellátás: IV thrombolysis” című előadásában elmondta, hogy a stroke ellátásban milyen változások történtek, hogyan változott a protokoll, és még mindig mennyi eltérés van az amerikai és az európai, így a hazai ellátási protokoll között.

Dr. Nardai Sándor PhD. MBA. az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Neurointervenciós Osztály vezető főorvosa és a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszék Neurointervenciós Tanszéki Csoport csoportvezető egyetemi docense a „Hiperakut stroke ellátás: mechanikus thrombectomia” című előadásában a mielőbbi kezelés jelentőségéről beszélt és a Magyarországon használatban lévő ellátási protokoll teljes felülvizsgálatának szükségét szorgalmazta. A szakember primer és szekunder ellátók hatékony együttműködésében és az intravénás vérrögoldó kezelést minél szélesebb körben történő alkalmazásában látja a jövőt.

„Szorosan kell kapcsolódnunk a stroke nemzetközi kutatóhálózatához, hogy késedelem nélkül tudjuk adaptálni a legújabb eredményeket a hazai gyakorlatba.” – hangsúlyozta a professzor.
Mindezek után Lakatos Zsolt PhD elmondta az Angels nemzetközi szervezet feladatainak lényegét, jelentőségét. Munkájuk alapja az adatgyűjtés és értékelés, ami alapján az ellátás fejlesztésére fókuszálnak. A kritériumrendszerük alapján arany, platina és gyémánt fokozatú díjakkal minősítik a kórházakat.

 

Rangos elismerés

Dr. Lengyel Gabriella Kincső, a neurológiai osztály orvosa bemutatta a dunaújvárosi adatokat, amiket feltöltött a nemzetközi hálózat rendszerébe, ez alapján Magyarországon egyedüliként, idén immár másodszor nyerhette el a dunaújvárosi kórház az arany fokozatú díjat.
Az előadásokat követően sor került a díj átadására, amit dr. Kercso Anca osztályvezető főorvos és dr. Lengyel Gabriella Kincső szakorvos vettek át, Lakatos Zsolttól a nemzetközi szervezet magyar menedzserétől.


Az Angels-díjat az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet adományozza. Az Angels-díjak célja, hogy elismerést és megbecsülést nyújtsanak azon csapatok vagy egyének számára, akik elkötelezték magukat a stroke-gyakorlat és a folyamatos megfigyelés kultúrájának megteremtése mellett.

A nemzetközi ESO Angels és az Európai Stroke Társaság negyedévenkénti értékelése alapján a dunaújvárosi kórház neurológiai osztálya idén másodszor (2023 második és harmadik negyedévében) nyerte el az ESO Angels arany fokozatú elismerését, ezzel a stroke ellátásban Európa legjobbjai közé tartozik.

A Dél-Afrikából 2016-ban elinduló Angels kezdeményezés célja, hogy a betegek az agyi keringészavar kialakulásának helyétől függetlenül, egyenlő eséllyel részesülhessenek a legkorszerűbb stroke-ellátásban. Ennek egyik alappillére az intravénás vérrögoldó kezelést (thrombolysist) biztosító stroke-centrumok számának növelése volt. Az érelzáródás okozta stroke-ot négy és fél órás időablakon belül lehet hatékonyan kezelni, ezért fontos, hogy megfelelő számú elérhető stroke-centrum legyen az országban Az Angels kezdeményezésének másik fő célja az ellátás minőségének emelése és a folyamatok egységesítése, ezért folyamatosan on-line képzéseket szerveznek orvosoknak és szakdolgozóknak egyaránt. A dokumentumok figyeléséért úgynevezett stroke-regisztert hoztak létre, amelybe negyedévente kell a kezelt betegek adatait feltölteni. Az elmúlt hét év során Európában 7938 kórház csatlakozott a kezdeményezésükhöz és vált stroke centrummá, hazánkban is jelenleg 39 ilyen központ működik.

Az ESO Angels Awards azokat a kiválóan teljesítő kórházakat ismeri el, amelyek következetesen rögzítettek és szolgáltattak olyan adatokat, amelyek támogatják a kutatást, és segítenek azonosítani a fejlesztési pontokat a stroke-betegek kezelésében.

A magyarországi stroke centrumok közül sok csatlakoztak már eddig is a regiszterhez, teljesítményük alapján az intézmények arany, platina és a legmagasabb, gyémánt státuszt szintén az előző negyedévben feltöltött kezelési adatok alapján kapták meg. A Budapesti, a Szegedi és a Debreceni neurológiai Klinikák, Oktató Kórházak és a Budai Centrum Kórház mellett immár a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet neurológiai osztálya is díjat kapott, ami nagyon nagy szakmai elismerésnek számít, ugyanis a második és harmadik negyedévben Magyarországon egyedüli kórházként kapta meg az aranyfokú minősítést.

Forrás, fotó: Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet