Dávid Gyula, a kórház megbízott főigazgatója bejelentette, napelemes rendszer kiépítésére 204 millió forintot nyert el a kórház európai uniós pályázaton, valamint 226 millió forint konszolidációs támogatáshoz jutottak. Felidézte, az elmúlt években 11 milliárd forint fejlesztést nyert el a kórház.

Illésné Szilágyi Szilvia, a Csolnoky kórház műszaki osztályvezetője elmondta, a megújuló energiaforrás az intézmény éves energiafogyasztásának hét százalékát váltja ki, az új rendszer telepítésével évente 11 millió forint villamosenergia-költséget takarítanak meg. A beruházás márciusban indul és november végétől áll üzembe az összesen mintegy 1100 napelemtábla, amelyeket az A, D és E épületek tetejére szerelnek fel. Hozzátette, az energiamegtakarítás mellett a fejlesztéssel évente mintegy 128 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát ki a kórház.

Dávid Gyula kiemelte, a kórház által elnyert állami konszolidációs támogatásnak is köszönhetően lejárt tartozás nélkül kezdte az évet az intézmény, amire két évtizede nem volt példa. A Csolnoky kórház sikeresen szerepelt az ÁEEK, az OEP és az EMMI három pályázatán, amelyekkel 226 millió forint támogatáshoz jutott.
Az elnyert forrásból szigetelik az E és G épületek rossz állapotú tetőszerkezetét 103,7 millió forintból, az élelmezési hűtőkamra felújítására 3,2 millió forinthoz, míg egy egységes adatnyilvántartási rendszer bevezetésére 119,2 millióhoz jutott a kórház.

Kovács Zoltán megyei fejlesztési biztos, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, országosan 1160 milliárd forint áll rendelkezésre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP), amelyből az energiahatékonyság növelésére és megújuló energiaforrások kiépítésére közel 300 milliárd forintot költhetnek el. Hozzátette, a Csolnoky kórház fejlesztése mellett több mint tíz kormányhivatali épület energiahatékonyságát javítják Veszprém megyében több mint egymilliárd forintért.

Megjegyezte, a megye kórházainak mintegy 3,9 milliárd forint jutott az európai uniós pályázati forrástöbbletből, fenntartói vissza nem térítendő támogatásból, valamint konszolidációs hozzájárulásból az elmúlt években, amelyből a Csolnoky kórház 1,7 milliárdot nyert el.

Forrás: veol.hu; szöveg:Marton Attila, fotó: Balogh Ákos