A Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet sikeresen pályázott épületeinek energetikai korszerűsítésére, így október végére elkészült a beruházás. Az eredményesen zárult próbaüzem után novembertől munkába állhatnak az épület tetején elhelyezett napelemek, annak érdekében, hogy a kórház a vásárolt villamos energia igényének egy részét megújuló napenergiából biztosíthassa.

Az 1188 napelem modulból álló kiserőmű 277 261 kWh elektromos energiát termel évente. Ez az intézmény éves villamos energia felhasználásának mintegy 9,5 %-át teszi ki, és évi 6,95 millió forintos megtakarítást jelent majd.

Az innovatív, energiatakarékos és környezettudatos beruházás illeszkedik a kórház fenntarthatósági stratégiájába, kevesebb környezeti terhelést, élhetőbb és innovatívabb munkakörnyezetet is jelent, a megspórolt energiaköltségeket pedig eszköz- és munkahelyfejlesztésre fordíthatják.
A napelemes rendszerre a békéscsabai kórház az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretén belül 210,82 millió forintot fordíthatott.

Forrás: Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet