Mv: Nagyszabású fejlesztések zajlanak itthon az egészségügyben. Hatvanban és Nagykanizsán megújult a nővérszálló, és egy kórházi konyhát is felújítottak. Közben egymilliárdos pályázat indult, amiből ultrahang-berendezéseket vásárolhatnak a kórházak. A kormány úgy számol, ötszáz milliárd forintot költöttek az egészségügy fejlesztésére 2010 óta. 

R: Modern körülmények között főzhetnek a nagykanizsai kórház konyhásai, a naponta 600 embert kiszolgáló konyhát és ebédlőt ugyanis 250 millió forintból korszerűsítették. Kicserélték a nyílászárókat, az elavult konyhai gépeket, és új hűtőkamrát is építettek. 

Brünner Szilveszter, főigazgató-főorvos, Kanizsai Dorottya Kórház: 15-20%-os energiamegtakarítást érhetünk el ezzel a munkával. Ez nemcsak az épületenergetikából fakad, hanem a 25-30 vagy akár 40 éves konyhatechnológiai eszközök működtetése is jóval olcsóbb lesz, mint eddig volt. 

R: A kórház igazgatója szerint a megmaradt összeget így a betegellátásra fordíthatják. Ezenkívül nyolcvan millió forintból modernizálták az intézmény nővérszállóját is. Ez már a hatvani Albert Schweitzer Kórház nővérszállója, amit szintén felújítottak. Az épület évek óta telt házzal működik. Az egészségfejlesztési iroda és a munkahelyi bölcsőde is itt kapott helyet. Sokak szerint ráfért már a felújítás. 

Berta Mónika, közegészségügyi és járványügyi felügyelő, Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet: A nyílászárók cseréje, úgy gondolom, hogy már szükséges volt ahhoz, hogy energiatakarékos legyen a fűtés, hogy ne az, úgymond, az udvart fűtsük, ahhoz kellett az, hogy a nyílászárókat már lecseréljük. 

Ónodi-Szűcs Zoltán, államtitkár, EMMI: Egymilliárd forint értékben lehet pályázni ultrahangkészülékek beszerzésére. 

R: A fejlesztéseknek nincs vége. Az egészségügyi intézmények mostantól további orvosi eszközökre is pályázhatnak. Egy-egy kórház legfeljebb öt ultrahangkészüléket kaphat, és maximum ötvenmillió forint uniós támogatást nyerhet. 

Ónodi-Szűcs Zoltán: Az intervenciós kardiológiában, a gyermekkardiológiában, általában a kardiológiában, szülészet, nőgyógyászat, urológia, aneszteziológia, intenzív ellátás, és még sorolhatnék egy pár szakmát, tehát igyekeztünk kinyitni az ajtót szélesre, és szeretnénk, hogyha minél több intézmény tudna élni ezzel a lehetőséggel. 

R: Pályázni hétfőtől lehet. Az ehhez szükséges információk az interneten is elérhetők. 2010 óta a kormány mintegy ötszázmilliárd forintot költött az egészségügy fejlesztésére.

Forrás: Duna TV - Híradó