A sikeres részvétel okait elemezve a szűrést vezető főorvos, dr. Gulyás Zoltán kiemelte a jó előkészítést, a megszólított intézményvezetőkkel és a védőnői szolgálatokkal való jó együttműködést, valamint az onkológiai szakrendelő munkatársainak elkötelezettségét. De a főorvos legfőképp azoknak a hölgynek az egészségtudatos gondolkodását dicsérte, akik ezen a három napon megjelentek a rendelőben.

Az előkészítés során figyelembe vették az oktatási intézetekben és a szociális intézményekben dolgozók munkaidejét, ezért az általános rendelési időn túl a kórház plusz lehetőséget biztosított ezeken a napokon, és volt, hogy még este hét órakor is folyt a szűrés.

A szűrővizsgálaton fizikális emlő vizsgálat, nőgyógyászati citológiai mintavétel és fizikális vizsgálat, a vizsgálat alapján az esetleges további, kiegészítő ellátáshoz szükséges beutalók kiadása történt. Nem tartozott a nőgyógyászati szűréshez, de a vizsgálatot végző onkológus az esetleges bőrdaganatok szempontjából is átvizsgálta a bőrfelszínt. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ vezetője, Maka Piroska külön értékelte a szociális területen dolgozók felé irányuló megkülönböztetett figyelmet. Erről a területről több mint harminc dolgozó vett részt a szűréseken.

Forrás, fotó: Gyöngyösi Bugát Pál Kórház