A Tolna Megyei Balassa János Kórház oktatási csoportja immár ötödik alkalommal szervezte meg – ezúttal a Szekszárdi Egészségfejlesztési Irodával (EFI), valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával (MESZK) karöltve – pályaorientációs napját. A szekszárdi kisdiákok az újraélesztéssel, a kézhigiéne és a csecsemőgondozás alapjaival ismerkedhettek a Skill-laborban.

A Skill-labor 2021. szeptemberi átadása óta két általános iskolai és két megyei gimnáziumi osztály vett részt hasonló programon tavaly év végén a kórház oktató termében. A diákok a tökéletes kézmosási módszer megismerésén túl a szakszerű életmentési technikát, a véroxigén szintjét mérő pulzoximéter használatát és az újszülöttgondozás alapjait gyakorolhatták. Ez alkalommal a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola 4. osztályos tanulói voltak a szerencsések, akik betekintést nyertek az egészségügy világába és a kórházi munkába.

Az esemény a Lila épület kultúrtermében kezdődött, ahol Straubingerné Vincze Ildikó, a Radiológiai Osztály osztályvezető asszisztense tartott egy rövid tájékoztatót az egészségügyi szakma szépségeiről. Ezt követően a diákok kisebb csoportokban látogattak fel a Skill-laborba, ahol az oktatók felügyelete mellett próbálhatták ki az eszközöket.

Megtapasztalták milyen érzés a szív dobogását hallani fonendoszkóppal, élethű, úgynevezett csecsemőfantomot pelenkázhattak és öltöztethettek, valamint az újraélesztés folyamatát is átélhették a Skill-labor szimulációs babáin.

Az egészségügyi tanárok, diplomás és okleveles ápolók és az oktatásszervező asszisztens célkitűzése a kórházi munkatársaknak szervezett belső továbbképzéseken túl az egészségügyi utánpótlás-nevelés. Breitenbach Angéla, az intézmény skill-koordinátora, az oktatási csoport vezetője elmondta, pályaorientációs programjuk tökéletesen beilleszthető az általános iskolás tanrendbe és a gimnáziumok biológia fakultációs programjába is. Hozzátette, minden esetben a korosztály érdeklődésének megfelelően állítják össze a programot, és remélik, hogy az itt szerzett információkat a gyerekek örömmel viszik haza magukkal és elmesélik szüleiknek, kortársaiknak.

A következő pályaorientációs napot idén júniusra tervezi az oktatási csoport.

Forrás, fotó: teol.hu, tmkorhaz.hu