Monspart Sarolta a Nemzet Sportolójának neve teljesen egybe forrt a magyar sportélettel, a futó- és szabadidő mozgalommal. Tizennégyszeres egyéni magyar tájfutóbajnok és világbajnok, hatszoros sífutóbajnok. Ő az a nő, aki a maratont Európában elsőként futotta le három óra alatt, 1978-ban maratoni futásban világbajnoki ezüstérmet szerzett, mára pedig legendának számít.

Monspart Saroltának lételeme volt a mozgás, valamint a mozgatás, ugyanis nem csak szenvedélyesen sportolt, de egész életében igyekezett másokat is megfertőzni a sport, a mozgás szeretetével.

Tájfutó világbajnokként csak a futásnak élt. Egy kullancscsípést követő encephalitis betegségéből történő felépülését követően az aktív sportolással fel kellett hagynia, de edzősködött és mellette annyit mozgott amennyit csak tudott. Nyugdíjas éveiben sem lazsált, inkább hadat üzent a tétlenkedő időseknek, a fotelből a biciklinyeregbe ültette őket, a szobapapucsot pedig futócipőre cseréltette velük.

Mozgásra szólított, járta az országot. A nyugdíjas klubhálózatokban lelkesen, személyes jó példájával indította el a gyalogló klubokat, hogy az idősödők aktívak legyenek, minél többet mozogjanak és gyalogoljanak. Azt vallotta, hogy ha a mozgás közös élmény, mindig könnyebb rávenni az embereket. A Bajai Egészségfejlesztési Iroda ezért több helyi közösségi mozgásprogramot is szervez a térségben élők számára.

Forrás: Bajai Szent Rókus Kórház