A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról napra fejlődik, elérhetővé váltak a sebészetben is a robotok által végzett műtéti eljárások. A rehabilitációban is megjelent a robotasszisztált terápia, mely robotok segítségével végzett beavatkozásokat tesz lehetővé. Ezekkel az eszközökkel gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb a rehabilitáció, a beteg számára élvezhetőbbé válik a terápia, melynek eredményeként a beteg jobb életminőséghez jut a kezelés után. A robotasszisztált kezelés mindig egyénre szabott terápiás terv alapján történik, melyet a beteggel együtt a kezelésben részt vevő team tagok alakítanak ki. A robotasszisztált rehabilitáció a hagyományos rehabilitációs eljárások mellett egy beláthatatlan fejlődés kezdetét jelenti – tudatta a kórház közleményében.

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház úttörő szerepet vállalt országosan, a robot asszisztált rehabilitáció elindításában. A kórházban 2012 óta zajlanak technológiai kutatások a gyógyászatban a neurológiai osztály keretein belül Prof. Dr. Nagy Ferenc vezetésével. A virtuális valóság alapú terápiákat a kórház Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodája közreműködésével egy uniós projektben tesztelték. 2018 óta ezek a terápiák már államilag finanszírozott formában valósulhatnak meg a betegellátás érdekében a Neurorehabilitációs egység keretein belül.

A robotikai vonal 2021-ben indult el, mikortól a szakmai együttműködések alapján a külső cégek felismerve az intézmény innovációs lehetőségeit és kompetenciáit, számos bemutató eszközt helyeztek ki az intézményben, így további lehetőség nyílt a kollégák számára, hogy licence vizsgákat tegyenek. Az exoskeletonok és 3D mozgáselemző rendszereket tesztelték több betegcsoporton is a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

2023-ban EFOP-os pályázat révén 1 milliárd forint értékben érkeztek rehabilitációs robotok Intézménybe. Négy darab felső végtag mozgató robot és 5 darab alsó végtag mozgató robot, emellett aktív és passzív ízület kimozgató készülékek (CPM) is érkeztek, közülük van, ami a gyermekrehabilitációban is használható.  A pályázat részeként 29 darab új fizioterápiás torony és 3 darab lökéshullám terápiás készülék is érkezett, így meg tudtuk újítani a Központi Fizioterápia elektroterápiás részlegét is. A robottechnológia alkalmazása a neurorehabilitációban forradalmasította a terápiás megközelítéseket, különösen a traumás eredetű, a stroke, sclerosis multiplex (SM), Parkinson-kór és más neurológiai rendellenességek esetében.

A robotasszisztált neurorehabilitációs eszközök alkalmazása különféle terápiás előnyöket kínál, beleértve a pontos ismétlődő mozgásgyakorlatok végzését, a rehabilitációs terhelés monitorozását és folyamat közbeni változtatását. A sokrétű adatgyűjtés a mindennapos betegellátás mellett segítséget nyújt a kutatásban, fejlesztésben, oktatásban felsőfokú intézményekkel és tudományos egyetemekkel való együttműködés révén. A technológia fejlődése új lehetőségeket nyitott meg a távoli és virtuális rehabilitáció területén is, lehetővé téve a betegek számára, hogy otthoni környezetben is részesüljenek magas színvonalú kezelésben.

A robottechnológia bevezetése nemcsak a kezelések hatékonyságát növeli, hanem hozzájárul a rehabilitációs központok és egészségügyi rendszerek terhelésének csökkentéséhez is. A modern robotasszisztált eszközök integrációja a neurorehabilitációs gyakorlatba lehetőséget teremt arra, hogy a kezelések szélesebb körben elérhetők legyenek, és hogy a páciensek a legújabb technológiai fejlesztések előnyeit élvezhessék – hangsúlyozta a kórház közleményében.

Az eszközpark bővítésével jelentős diagnosztikai és terápiás fejlődés indul el a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban, a régi hagyományos terápiák megtartása mellett. A hagyományos gyógytorna, masszázs és elektromos kezelések mellett robotasszisztált, neurokognitív és virtuális rehabilitációs fejlesztésre is lehetőség nyílik majd.

Forrás, fotó: Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház