A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai tömbjét az intézmény 9 emeletes főépülete és a 4 emeletes gyermekgyógyászati épület közé, azokhoz csatlakozva építették meg.

A projekt a Modern Városok Program keretében az EB HUNGARY INVEST Kft. és a System Bau Trade Kft. kivitelezésével valósult meg. A munkaterület átvételére 2019 novemberében került sor, és több mint másfél évig dolgoztak a szakemberek. A munkálatokat egy működő megyei kórház területén kellett megvalósítani pandémiás időszakban, ami – az EBH INVEST tájékoztatása szerint – jelentősen hátráltatta a kivitelezést.

A négyemeletes létesítmény összesen közel 3500 négyzetméteres területtel épült meg. A földalatti szinten egy sugárterápiás részleget alakítottak ki megközelítőleg 1022 négyzetméteres területen. A földszint 856 négyzetméter, az első és második szint egyaránt 518 négyzetméteren terül el. Az 545 négyzetméteres harmadik szinten a gépészeti berendezések kaptak helyet, míg a negyedik szint a 19 négyzetméteres füstmentes lépcsőházat teszi ki.

A fejlesztés részeként egy 104 férőhelyes parkolót is kialakítottak.

„Az épület vasbeton vázszerkezetű, a külső vázkitöltő falai téglából állnak, a válaszfalak javarészt gipszkarton szerkezetűek. A homlokzat kőzetgyapot szigetelést, illetve kiszellőztetett rendszerben készült kerlit burkolatot kapott. Az épület folyosóira, a vizesblokkokba, illetve az étterembe kerámia burkolat, az orvosi szobákba, a kezelőhelyiségekbe és a betegszobákba PVC burkolat került” – mondta el Kiss István, az EBH INVEST egyik munkatársa.

A teljes projekt több szakágat érintő feladatból tevődött össze, mely magas- és mélyépítési munkákat egyaránt magába foglalt, illetve több hatóság, köztük az Országos Atomenergia Hivatal és Légügyi Felügyeleti Hatóság előírásainak is számos ponton meg kellett felelni. A pinceszinten található úgynevezett „bunker” sugárvédelmi falainak szerkezetépítési munkálatai adták a projekt egyik különleges kihívást jelentő részét: „a falszerkezet átlagos magassága 5 méter, hossza valamivel több mint 53 méter, a falvastagság átlagosan 1,5 méter, de több helyen a 2 métert is meghaladja. A szerkezet monumentalitásán túl a fő problémát az jelentette, hogy ezt a monolit vasbeton szerkezetet egy ütemben, megszakítás és munkahézag nélkül kellett kiviteleznünk. Így mind szerkezetépítési, mind logisztikai szempontból is kihívást jelentett” – fűzte hozzá.

A központ nagy előrelépés a térségben élők egészségügyi ellátása területén; sugárterápiás kezelés korábban legközelebb Budapesten vagy Miskolcon volt elérhető a nógrádiak számára. A fejlesztéssel a betegek ellátása a diagnózistól a terápiáig megoldott, a képalkotó, a patológiai, a sebészeti, a sugárterápiás és a laboratóriumi hátteret is beleértve.

Forrás, fotó: magyarepitok.hu