A Szigetvári Kórházban 100 százalékos uniós támogatásból megvalósuló projektnek köszönhetően lehetővé válik a járó- és fekvőbeteg szakellátó hálózatok fejlesztése, ezen belül is a sürgősségi betegellátás kialakítása, az ápolási és pszichiátriai osztály átalakítása, az információtechnológiai, a struktúraváltást támogató infrastruktúra fejlesztése, és korszerű műszerekkel gyarapodik a kórház gyógyászati eszközállománya is. 

- A "90-es évek elején három évig már működött sürgősségi osztály a kórházban, ám három év után sajnos már nem voltak meg ennek feltételei. A most induló beruházás - amely 3200 négyzetméterével a kórház gyógyászati területének egy igen jelentős hányadát érinti - újra megteremti a magasabb szintű ellátás lehetőségét - mondta a fejlesztés projektindító ünnepségén dr. Berecz János igazgató. 
Ilyen módon a nagyszabású beruházás legnagyobb pozitív hozadéka az lesz, hogy a projekt befejezése után minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a térség rászorulóinak ne kelljen 30-40 kilométert utazniuk egy-egy vizsgálat elvégzéséhez, a pontos diagnózisok megszerzéséhez. A három lépcsőben zajló beruházás kivitelezési szerződését idén írták alá, a nagyszabású beruházás elkészültének határideje idén október. A fejlesztéssel jelentős mértékben javulhat a kistérség betegkörének ellátási színvonala. 
 
Számos lehetőség 
A sürgősségi betegellátó osztály kialakítása szükségessé teszi a jelenlegi szakrendelők áthelyezését. A költözés lehetőséget nyújt ezeknek az egységeknek a modernizációjára, új felszerelésére is. Az intézeti gyógyszertár az elvárható kórházi alapfeladatokon kívül közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító tevékenységet is végez. Annak érdekében, hogy a gyógyszertár helyiségei és működése megfeleljen az intézeti gyógyszertárak működési előírásoknak, a beruházás során szükségessé válik a gyógyszertár áthelyezése, és új helyiségekkel történő kiegészítése is. 
A kórházi labor, ill. a röntgenosztály gépparkja meglehetősen elavult, a két stratégiai fontosságú egység 15-25 éves eszközökkel rendelkezik. Ezért a most zajló fejlesztés keretében különös hangsúlyt kap az eszközpark teljes lecserélése, felújítása. Az elképzelés szerint digitalizált eszközök (beépített röntgengépek, mobilis, betegágy melletti röntgendiagnosztikai eszköz, középmagas kategóriájú, ultrahang) szolgálják majd a betegek gyógyulását. A kórház stratégiai egységeinek áthelyezése és modernizációja egyben lehetőséget nyújt a betegek és a személyzet kényelmét szolgáló további fejlesztésekre, többek között korszerű öltözők, mosdók kialakítására is. 
 
CT is lehet 
A Szigetvári Kórház jelenleg rendelkezik CT-helyiséggel, ám a betegek helyben bonyolított vizsgálatát lehetővé tevő készülékkel nem, ezért a város és városkörnyék, illetőleg a kistérség betegeit Pécsre szállítják vizsgálatra. Egy CT-berendezés beszerzéséről az OEP-pel és az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal előrehaladott előzetes egyeztetéseket folytat a Szigetvári Kórház.

Helikopter-leszállópálya is szükséges 
A 6-os, 67-es, 68-as főközlekedési út, valamint a határvidék miatti nemzetközi átmenő forgalomból adódóan a Szigetvári Kórház heti rendszerességgel fogad helikoptert sürgős betegellátás biztosítása érdekében. Jelenleg az intézmény nem rendelkezik kifejezetten erre a célra kialakított helikopter-leszállópályával, ezért szükségmegoldásként a kórház épülete előtti parkban kénytelen leszállni a helikopter. A kórház vezetése szükségesnek tarja egy szabályos, engedélyekkel rendelkező leszálló kialakítását a biztonságos légi mentés és szállítás lebonyolítása érdekében, ezért ennek a hiányosságnak a pótlására is fókuszál a jelenleg zajló kórházberuházás. 

Forrás: ÚJ Dunántúli Napló