A sajtótájékoztatón Vigh László fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a zalai megyeszékhelyen működő kórházban korábban 5,6 milliárd forint ráfordítással szívcentrum épült.

Halász Gabriella, a kórház főigazgatója kiemelte: nincs olyan szakterülete a kórháznak, amelynek a kiszolgálásában, diagnosztikájában ne jelentene előrelépést a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán elnyert új eszközök használata.

A kórházban jelenleg a 2005-ben beszerzett, diagnosztikai és energiahatékonysági szempontból egyaránt elavultnak számító MRI-berendezést használják. Decembertől viszont már az új, a réginél 38 százalékkal kevesebb energiát fogyasztó készülékkel végezhetik el a vizsgálatokat.

A fejlesztés eredményeként magasabb minőségű szolgáltatást biztosító, alacsony energiafelhasználású, korszerű röntgenberendezésekkel is bővül a kórház - radiológiai, szájsebészeti, valamint pulmonológiai osztályának - eszközparkja. A lecserélni kívánt diagnosztikai berendezések 2001 és 2004 között kerültek az intézménybe; mindegyik eszköz hagyományos technikával, képelőhívással dolgozik, ami magas energiaigényű. December közepétől az elavult és jelentős energiát fogyasztó eszközöket alacsonyabb energia-felhasználású, digitális elven működő berendezések váltják fel.

A Zalaegerszegen működő kórház közvetlen betegellátási területe a megye lakosságának 42 százalékát érinti, de "megyei kórházi jellegből" adódóan szükség szerint az egész régióból fogadnak betegeket.

Forrás: MTI