Mesterséges Intelligencia (MI) alapú központi döntéstámogató rendszert alakítottak ki a hazai akut stroke-ellátó rendszer fejlesztésére az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben (OMIII), amely Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke-intervenciós centrumának egyike, és amely hazánkban az agyvérzésen átesett, intervenciót igénylő betegek közel felét látja el, tudatta az intézmény közleményében.


Mint írták, a fejlesztés célja, hogy a projekt eredményeképpen hozzáférhetővé váljanak olyan új eljárások, módszerek, technológiák, amelyek Magyarországon jelenleg közfinanszírozott ellátásban nem elérhetőek. A projekt keretében az OMIII szakemberei az elnyert 1,286 milliárd forintos európai uniós pályázati támogatás felhasználásával egy MI alapú automata képértékelő rendszer beszerzését valósították meg, amelynek köszönhetően a kiépített teleradiológiai rendszer összesen 28 stroke-centrumból fogadja, automatikusan értékeli, majd a releváns intézményekbe továbbítja az akut stroke-betegekről készült képalkotó vizsgálatok képi és feldolgozott numerikus eredményeit.


„A rendszer képes integrált módon értékelni a klinikai állapotot, az időfaktorokat és a képalkotó vizsgálatok eredményét, ideértve szükség esetén a komplex képalkotó módszereket (CT perfúzió) is. Mindez lehetővé teszi, hogy az optimális terápiáról a lehető leggyorsabban szülessen döntés” – mutat rá dr. Szikora István egyetemi docens, a pályázat szakmai vezetője.


Bizonytalan esetekben, például a tünetek kialakulását követően későn beérkezett betegeknél az agy állapotáról, a már kialakult károsodásokról a legpontosabb képet az agyszövet vérátáramlásának vizsgálatával kaphatjuk. E célra MR vagy CT perfúziós vizsgálat alkalmas – utóbbi bármely beteg esetén elvégezhető, míg az MR használata sok esetben korlátozott. Tekintettel a CT-vel járó magas dózisterhelésre, a projektet irányító Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet szakemberei alacsony dózisüzemű, „single source – dual energy” CT készüléket szereztek be. A készülék iteratív rekonstrukció és MI vezérelt, egyénre szabott dózisprofil alkalmazásával a sugárterhelés jelentős csökkentése mellett alkalmas a stroke-betegeknél érfali meszesedések műtermékeinek kiküszöbölésére és az esetleges vérzéses szövődmények differenciáldiagnosztikájára, olvasható a közleményben.


A külföldi, transznacionális együttműködések, a Heidelbergi Ruprecht-Karl Egyetemmel, valamint az Örebroi Egyetemmel kötött együttműködési megállapodások keretein belül megszervezett tanulmányutakon résztvevő kollégák a megszerzett tudás felhasználásával gondoskodtak az intézményben az akut stroke-ellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók továbbképzéséről.

Forrás: weborvos.hu