Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) az elnyert 1,286 milliárd forintos EU-s támogatásból létesített mesterségesintelligencia- (MI-) alapú központi döntéstámogató rendszert, ami a stroke-ellátást segíti.

A kiépített teleradiológiai rendszer 28 stroke-centrumból fogadja, automatikusan értékeli, majd a releváns intézményekbe továbbítja az akut stroke-betegekről készült képalkotó vizsgálatok képi és feldolgozott numerikus eredményeit.

Mesterséges intelligencia segít az értékelésben

Az újonnan létrehozott rendszer képes integrált módon értékelni a klinikai állapotot, az időfaktorokat és a képalkotó vizsgálatok eredményét, mindez pedig lehetségessé teszi, hogy az optimális terápiáról a lehető leggyorsabban szülessen döntés. Az OMMI kifejtette: az innovatív fejlesztésnek köszönhetően a korábbinál sokkal gyorsabban lehet határozni a további kezelésről, szükség esetén haladéktalanul megkezdhető a továbbszállítás, majd az életmentő műtéti beavatkozás. Mindez jelentősen csökkenti a stroke esetén létkérdésnek számító időveszteséget, emellett lehetővé teszi az élettartam meghosszabbodását, az életminőség javulását.

Az OMIII hozzátette: a világszinten is egyedülálló fejlesztés célja, hogy a projekt eredményeképpen a magyar egészségügyben hozzáférhetővé váljanak olyan új eljárások, módszerek, technológiák, amelyek idehaza közfinanszírozott ellátásban nem elérhetők.

 

 

Forrás, fotó: vg.hu, videó: HírTv