A sürgősségi osztályra érkező, általában az Országos Mentőszolgálat által beszállított, stroke gyanús betegeinket azonnal CT-vizsgálatot végeznek, amely automatikusan felkerül az országos stroke diagnosztikai rendszerbe. Az automatikus rendszer mesterséges intelligencia modulja pár másodperc alatt elemzi a CT-vizsgálat képanyagát, és mérhető módon meghatározza a betegség súlyosságát.

„Még főigazgatói kinevezésem előtt, a Szakmai Kollégium Neurológia Tagozatának vezetőjeként kezdtem el annak az országos fejlesztési programnak az irányítását, amely mind a 38 Stroke Centrumot összeköti egymással, és megteremti a helyi Stroke Centrumok és a regionális Trombektomiás Centrumok közötti automatikus, mesterséges intelligenciával történő felismeréssel támogatott együttműködést" – avat be a részletekbe a kórház főigazgatója, dr. Óváry Csaba PhD. –
„Nemcsak az óriási előny, hogy számszerű adatok alapján tudjuk kiválasztani a megfelelő terápiát, hanem a magas szintű szakmai csoportmunkára is kiváló ez az új, országos rendszer: így a helyi CT-vizsgálatot mind a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, mind az országos intézet orvosai egyszerre látják, és közösen tudják meghozni a legjobb döntést."

Forrás: Weborvos, fotó: Pixabay