A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház összesen hét pályázatot nyújtott be arra a 15 milliárd forintos keretre, amelyet 2016. év végén a kórház konszolidáció részeként kaphattak az egészségügyi intézmények – tudtuk meg dr. Csiba Gábor főigazgató főorvostól.

– A benyújtott pályázatokból három pályázat részesült pozitív elbírálásban, összesen 233 490 012 forint értékben.
A sikeres pályázatokat ismertető sajtótájékoztatón a kórházvezető elmondta, hogy kemoterápiás gyógyszerkeverék-infúziók készítésére alkalmas labor kialakítására csaknem 24 millió forint támogatást nyert el az intézmény. A legkorszerűbb módszerrel és körülmények között lesznek képesek ilyen keverékeket előállítani a megye valamennyi egészségügyi intézménye számára.

Megtudhattuk, hogy a különböző infúziók és kis térfogatú injekciók automata kiszerelést biztosító rendszerének kialakítására 50,8 millió forintot nyert el a kórház. Ez az egyénre szabott terápiatervezést teszi lehetővé.
A legnagyobb összeg, 158,75 millió forint a teleradiológia fejlesztésére jut. A rendszer fejlesztésével a jelenleg Miskolc és Sátoraljaújhely között működő együttműködés kiterjeszthetővé válik a térség valamennyi intézményére, sőt igény esetén az ország bármelyik kórházára. A vidéki intézményben elvégzett radiológiai vizsgálat elektronikus úton jut el a megyei kórházba, ahol a korszerű diagnosztikai berendezések és szakemberek segítségével készül el a lelet. 324 nyertes pályázat volt Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy ezzel megvalósul „a lelet utazik, nem a beteg” elv, amely jó a vidéki emberek számára és költségtakarékos is egyben.

Demeter Zoltán, a kazincbarcikai központú választókörzet országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a fejlesztések által a vidéken élők egészségügyi ellátási színvonala javul.

Dr. Jakó Ildikó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a 15 milliárd forintra 810 pályázat érkezett 54 milliárd forintos igénnyel és 324 pályázatot tudtak támogatni.

Forrás: Észak-Magyarország