A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában (GYEK) idén indult el egy nagy volumenű korszerűsítés mintegy 3 milliárd forint értékben. A beruházás jelenlegi szakaszáról tartottak sajtótájékoztatót az intézményben pénteken. A sajtó munkatársai megtekinthették a már elkészült épületrészt a helyszíni bejárás alkalmával.
Hamarosan elkészül a teljes felújítás
A kivitelezési munkálatok 2021.októberében kezdődtek, a teljes befejezés-, üzembe helyezés 2023. nyár elejére várható. A fejlesztéssel érintett szakmai feladatok, épületrészek: a gyermeksebészeti járóbeteg és sürgősségi ellátás, az égési osztály, a gyermeksebészeti műtők, illetve egy összekötő híd a GYEK és a központi betegellátó épület között. A rekonstrukciós munkálatok első ütemét 2022 októberében vették birtokba a páciensek. A második ütem munkálatai ettől az időponttól indulva 2023 februárjáig tartottak, s ezzel együtt a GYEK sürgősségi és baleset ellátási betegfogadására kialakított mintegy 1200 négyzetméter teljes egészében elkészült.
- Közel egy éve zajlanak a munkálatok. A menedzsment számára kiemelt volt a gyermekgyógyászati ellátás, az utóbbi években számos beruházást végeztek a GYEK területén, de a legnagyobb ívű a jelenlegi – mondta Dr. Révész János főigazgató. - Jó ütemben, dinamikusan haladnak a munkálatok, most nagyjából 70 százalékos készültségben vannak – emelte ki a főigazgató.
Modern technológia
- A következő lépésben a műtőket is korszerűsítik, ezzel zárul majd a teljes beruházás – mondta Breitenbach Sándor műszaki igazgató. - A gyermeksürgősségi, baleseti, járóbeteg ellátási területen 800 négyzetméteren, két ütemben valósult meg a beruházás. Új épülettel is bővítették a meglévőt, mintegy 400 négyzetméterrel. Mindez fejlett, az okos technológiai elvárásoknak megfelelő kialakításokkal – jegyezte meg a műszaki igazgató. - Szakrendelőket, fektetőket, elkülönítőket és kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. Bővültek a váróterek, melyeket elkülönítettek más ellátási területektől. Reményeik szerint április elsejétől átadhatják a beteg forgalomnak a megújult épületrészt – tette hozzá.
Fontos az első benyomás
- Ez az a terület, ahol a betegek belépnek az épületbe, ahol először találkoznak a kórházi környezettel és fontos, hogy ez milyen érzéseket kelt bennük – hangsúlyozta Dr. Hauser Péter, a GYEK felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettes. - Nagy öröm, hogy hamarosan át is adhatják az ide érkező gyermekeknek, szüleiknek és természetesen az itt dolgozóknak, hiszen ez tőlük is áldozatokat követelt. 1976 novemberében nyitották meg a gyermekegészségügyi központot, amely akkoriban Európa egyik legmodernebb gyerekkórháza volt, közelítünk ehhez az állapothoz ismét – fogalmazott Dr. Hauser Péter.
Közel 50 éve
- 1956 nem csak történelmi fordulópont volt, ekkor alakult meg Miskolcon a gyermeksebészet a Semmelweis kórházban, az országban ötödikként – tudatta dr. Papp János, a GYEK sürgősségi és baleseti osztályának osztályvezető főorvosa. - 1976-ban költöztek át a Szentpéteri kapui intézménybe és azóta itt működik a legnagyobb alapterületű és legszélesebb profilú gyermeksebészeti osztály. Ezt a számok is alátámasztják: évente nagyjából 28 ezer járóbeteget látnak el, az elmúlt évben 2800 műtétük volt – emelte ki a főorvos.
Forrás, fotó: boon.hu