Az orvosi műszerpark korszerűsítése annak az összesen 2,699 milliárd forint értékű, TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0005 azonosítószámú, és a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projektnek a részét képezi, amely három elemre tagolódik: magában foglalja az 1.512 m2-en kialakítandó új épülettömb megépítését, a főépület 2.023 m2-es területének komplett felújítását, valamint az orvosi műszerpark korszerűsítését.

A beruházásnak köszönhetően ezekben a napokban bruttó 150 millió Forint értékben, több, mint 50 új eszköz érkezett a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet intenzív osztályára. Az eszközök sorában kiemelkedik az a 6 darab csúcskategóriás Hill-Room intenzív ágy, melyek mindegyike mobil, sterilizálható és röntgennel átvilágítható. Ez utóbbi tulajdonságnak köszönhetően a szükséges röntgen vizsgálat a páciens mozgatása nélkül, ágyban fekve végezhető. A felfekvések megelőzése érdekében valamennyi ágy decubitus matraccal felszerelt.

A 6 darab betegőrző monitort a nővérpultnál elhelyezhető központi monitor rendszer teszi teljessé, amely hálózatos működése révén valamennyi képernyőt látja és képes azokat irányítani. Mindez gyorsabb diagnosztikát tesz lehetővé és nagyban megkönnyíti a munkavégzést, növeli a betegbiztonságot.
A Siemens mobilröntgen előnyei közé tartozik azon túl, hogy a beteget nem kell a vizsgálatok miatt szállítani, hogy kisebb sugárterhelést jelent mind a páciensek számára, mind a szakszemélyzetnek.

A hordozható color dopler egyaránt használható az Intenzív Osztályon és a Központi műtőben. Segítségével szövődménymentesen, pontosan lehet centrális helyzetű ereket, idegeket elérni, ezért a műtéti érzéstelenítésben elengedhetetlen.
A fentiek mellett az intenzív osztály egy defibrillátorral és monitorral felszerelt reanimációs kocsival, 10 darab fecskendős, valamint 6 darab volumetrikus infúziós pumpával, 2 darab infúziós és 4 darab fecskendős aneszteziológiai infúziós pumpával, 3 darab respirátorral, betegőrző monitorokkal, tápszeradagolóval, betegmelegítővel, UH-os párásítóval, ideiglenes és noninvazív pacemaker-rel, monitorral ellátott defibrillátorral és vérmelegítővel is gazdagabb lett. A több, mint 50 eszköz rögtön munkába állt.

Forrás: Hatvani Albert Schweitzer Kórház