Mostanáig külső közreműködő működtette a szolnoki kórház szívkatéteres laborját, amely márciustól állami fenntartásba került. Az érdemi munkát ez ugyan nem befolyásolja – minden dolgozó vállalta, hogy az egészségügyi jogviszony hatálya alatt folytatja tevékenységét -, ám komoly szakmai támogatást jelent a továbbiakban az országos intézettel való, immár szorosabbra fűzött kapcsolat.

– Közel két évtized után saját fenntartásba került az eddig magáncég által működtetett hemodinamikai laboratóriumunk – mondta el az együttműködési megállapodás aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. – Az ellátás eddig is magas színvonalon folyt a részlegen, a mostani megállapodás pedig biztosítja, hogy adott esetben szakemberekkel, konzultációval is segíti a munkát a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet.

– Igazi csapatmunkának lehetünk a részesei. Szeretnénk megmutatni, hogy akkor tudunk a legmesszebbre eljutni, ha egy csónakban, egy irányba evezünk – fogalmazott Prof. Dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató főorvosa. - Immár 18 éve nagyon magas színvonalú katéteres tevékenység zajlik a szolnoki kórházban, amely nem csak a koszorúereket, de a szív elektromos vezetőrendszerét is érinti, mind pacemakerek beültetésével, mind a különböző ritmuszavarok kezelésével. Nekünk legalább azt a színvonalat kell hozni, amely eddig működött, de nyilván az együttműködés szorosabbá fűzésével terveink is vannak a jövőre nézve – tette hozzá a professzor. Feladatunk, hogy rendelkezésre álljunk akár telefonos konzultáció, akárközös tudományos szakmai munka esetén és biztosítsuk a bonyolultabb szívsebészeti beavatkozások hátterét.

- Nagyon fontos támaszt jelent nekünk ez az együttműködés, hiszen bármikor kaphatunk segítséget – tette hozzá dr. Herczeg Béla, a Hetényi Kórház Kardiológiai Osztályának vezető főorvosa. - Ezzel ennek nagyságrendileg a 420 ezer embert magában foglaló régiónak – melynek központjában a szolnoki Kardiológiai Osztály áll – valóban a legmagasabb szintű szakmai ellátást tudjuk nyújtani. Egy szívinfarktuson átesett beteg négy órán belül megkapja az európai szinten is legmodernebbnek számító technológiát, orvostechnikát biztosító ellátást a régióban. Ezzel Európa élvonalában állunk, és erre nagyon büszkék is vagyunk – hangsúlyozta a kardiológus főorvos.