A képen balról jobbra: dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója, Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója és Dr. Simonyikné Illés Erzsébet, az Országos Onkológiai Intézet gazdasági igazgatója.

 

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD). A kooperáció a vizsgálatok gyorsabb elindításán, valamint a kutatásokban résztvevők számának növelésén  keresztül segíti a betegeket az innovatív daganatellenes gyógyszeres kezelésekhez. Mindennek a klinikai kutatások májusi világnapja ad kiemelt aktualitást, hiszen ilyen vizsgálatok nélkül nem lennének biztonságos, hatékony gyógyszerek - tudatták közleményben.

A kutatás-fejlesztési célú szerződést Prof. Dr. Polgár Csaba, az OOI Főigazgatója, Dr. Simonyikné Illés Erzsébet, az OOI gazdasági igazgatója, valamint Dr. Barótfi Szabolcs, az MSD klinikai kutatási igazgatója írta alá - írták.

"A hazai klinikai kutatások és tapasztalatok gyorsítják a gyógyszerek elérhetőségét és finanszírozását, ezáltal javítva a betegek életminőségét és túlélési esélyeit. Közös célunk, hogy minél előbb elérhetővé tegyük a legújabb kezeléseket, emelve ezzel az egészségügy színvonalát. Fontosnak tartjuk a daganatok korai felismerését és kezelését, mivel ez javítja a betegek teljes gyógyulásának esélyét. A fázis I-II klinikai vizsgálatok lehetőséget biztosítanak az innovatív terápiák korai alkalmazására és tapasztalatszerzésre, ami segíthet a szélesebb körű gyógyító kezelések hazai elérhetőségének és alkalmazásának előmozdításában. A klinikai vizsgálatokban a szponzoráló cégek által biztosított gyógyszerek tehermentesítik a NEAK forrásokat, jelentős plusz bevételt jelentenek az Intézetnek és végül, de nem utolsó sorban hozzájárulnak az Európai Rákintézetek Szövetsége (OECI, Organization of European Cancer Institutes) által immár negyedik ízben elnyert komprehenzív onkológiai központ cím megtartásához is, aminek egyik feltétele, hogy a betegek legalább 10%-át klinikai vizsgálat keretében kezelje az Intézet."- mondta Prof. Dr. Polgár Csaba, az OOI Főigazgatója.

“Szinte a kezdetektől dolgozunk együtt az Országos Onkológiai Intézettel. Az elmúlt nyolc évben összesen 42 klinikai vizsgálatban vettünk közösen részt. Jelenleg 25 vizsgálatunk zajlik az Intézetben, 160 beteg és 10 vizsgálatvezető bevonásával. Ezeknek a vizsgálatoknak a 28%-a korai, a többi későbbi fázisú, melyek nagyszámú ráktípust érintenek, mint például a tüdő, gyomor-bélrendszeri, húgyúti, nőgyógyászati, emlő- vagy fej-nyaki daganatok. Az Intézet ’fázis I.’ centruma kiemelt szerepet tölt be az MSD innovatív onkológiai készítményeinek korai tesztelésében. A célunk, hogy minél több rákbeteg minél hamarabb hozzáférhessen az új gyógymódokhoz. Az Országos Onkológiai Intézettel közösen végzett klinikai vizsgálataink nem csupán új, hatékony terápiák kifejlesztése miatt fontosak. Ezek révén a kutatók megbízható bizonyítékokat gyűjthetnek új diagnosztikai módszerek és beavatkozások értékeléséről, ami javíthatja az onkológiai betegségek korai felismerését és a betegek életkilátásait” – tette hozzá dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója.

„Együttműködésünk célja nemcsak a klinikai vizsgálatok számának növelése, hanem az innovatív klinikai vizsgálati eljárások előnyben részesítése, a kutatási koordináció támogatása és az Intézmény igényeire szabott képzési programok biztosítása. Ez a szorosabb kooperáció kutatási programunk jelentős mérföldköve, hiszen célunk, hogy olyan, áttörést jelentő innovációkat hozzunk az onkológiában, amelyek meghosszabbíthatják bizonyos típusú rákbetegek életét. A rák korai felismerésébe, diagnosztizálásába és kezelésébe történő befektetés jobb esélyt ad betegek számára és a betegség gazdasági költségeinek jelentős csökkentését teheti lehetővé” - tette hozzá Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője.

Forrás, fotó: Országos Onkológiai Intézet