Mi a különbség a depresszió és a szomorúság között?
A mindennapokban valamennyien átélünk hangulatingadozást. Hol jókedvűek, hol kedvetlenek, hol szomorúak vagyunk. Sok minden történhet velünk vagy a környezetünkben élőkkel, amely események ránk is hatással vannak. Ha csak egyszerűen levertek vagyunk, az még nem jelent feltétlenül depressziót. Utóbbira akkor gondolhatunk, ha a depresszióra jellemző tünetekből egyidejűleg több is jelentkezik, illetve a tünetek tartósan fennállnak.

Ki lehet depressziós?
Hangulatzavar nemtől, életkortól, iskolázottságtól függetlenül jelentkezhet. Magyarországon minden 4. nőés minden 8. férfi legalább egyszer élete során depresszióval küzd. A depresszió nem jellemgyengeség. Idegrendszert érintő változások állnak a hátterében, amelyek gyógyulásához orvosi segítségre van szükség. A súlyos vagy akár végzetes következményeknek a kockázata megfelelően kezelt depresszió esetébenminimálisra csökkenthető.

Elmúlik-e magától a hangulati betegség?
A depresszió – függetlenül attól, hogy mióta áll fenn – kizárólag orvos által ellenőrzöttgyógyszeres kezeléssel és kapcsolódó pszichoterápiával kezelhető. A gyógyulást nagymértékben elősegíti a család támogatása, segítő, megértő hozzáállása.

Gyógyítható-e a depresszió?
Igen, a depresszióra van hatékony gyógymód. A depresszió kezelésére alkalmazhatóterápiás módok hatásukat fokozatosan fejtik ki. A lehetőségekről mindenképpen orvossegítségével döntsünk, mert a depresszió – súlyosságától függően – különféle kezelésimódokat, személyre szabott terápiát igényel. Amíg az időben diagnosztizált, enyheszorongásos zavarokban pszichológus támogatása is elég lehet, addig a súlyosdepresszióban a gyógyulást a pszichiáter által javasolt 6–9 hónapig tartó gyógyszeresterápiával és kiegészítő pszichoterápiával lehetséges elérni.

További információ a betegségről ITT tölthető le. 
Mikor beszélünk depresszióról (ITT tölthető le)
Hogyan alakul ki a depresszió (ITT tölthető le)
Kényszerbetegség tájékoztató (ITT és ITT tölthető le)

Jelen tájékoztatók nem helyettesítik az egészségügyi ellátást!