Hazánkban is nagy szükség van a szűrések fontosságának tudatosítására, hiszen Magyarországon évente több mint kétezer új beteget fedeznek fel, sajnos mintegy egynegyedüknél a késői diagnózis miatt halálos kimenetellel kell számolni.
Érdemes tudni, hogy a bőrt károsító UV-sugárzás szempontjából Magyarországon a május eleje és az augusztus közepe közti időszak a legveszélyesebb, ezen belül pedig elsősorban a 11 és 16 óra közötti intervallum.

 

A napsugárzásnak való kitettség a legfontosabb oka az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a melanoma kialakulásának. A melanoma a bőrben található festékanyagot (pigmentet) termelő sejtek, a melanociták rosszindulatú elváltozása. A melanin védi a bőrt a nap káros sugaraitól. A melanociták mind a látható, mind az ultraibolya tartományba eső fénysugarakból jelentős "sugárterhelést" szenvednek el. A felszínesen terjedő melanoma kis odafigyeléssel laikusok számára is észrevehető, de legalábbis gyanút kelthet. A melanoma veszélyességét növeli, hogy könnyen ad áttéteket.
Mivel egyértelmű az összefüggés az anyajegyek kialakulása, növekedése és a napozással töltött idő között, használjunk rendszeresen magas faktorszámú fényvédőt. A már erős tavaszi napfényben tanácsos arcunkat, illetve a fedetlen bőrfelületeket fényvédő krémmel bekenni. A bőr nem felejt! A korábbi UV-ártalom elraktározódik és mintegy „számlán” felhalmozódik, majd évekkel, évtizedekkel később bőrrákot okozhat. Kerüljük a szoláriumozást és a fényvédelem nélküli, 11 és 16 óra közötti napozást.