Mi a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer leggyakoribb krónikus, autoimmun eredetű gyulladásos megbetegedése. Sclerosis multiplex során az immunrendszer hibás működése miatt az idegrostokat szigetelő myelinhüvelyt támadja meg, így az ingerületvezetés akadályozottá válhat.

Milyen tünetei vannak?

A tünetek sokfélék lehetnek aszerint, hogy a betegség mely területeket érinti, például látóideggyulladást, szemmozgászavart, végtaggyengeséget és különböző érzészavarokat is okozhat. Az első tünetek jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkeznek.

Milyen gyakori a betegség?

A sclerosis multiplex előfordulása világszerte emelkedik: a világon jelenleg kb. 2,7 millió ember él együtt ezzel a betegséggel, hazánkban pedig 8-10.000 körül lehet a páciensek száma.

Gyógyítható a betegség?

Jelenleg az SM még nem gyógyítható, de a megfelelő kezelés kiválasztásával a betegség aktivitása kontrollálható, és a betegség kezdetén elindított terápia meghatározza a hosszú távú lefolyást.

Milyen kezelési formák léteznek?

Az SM kezelésére az első immunmoduláns gyógyszeres kezelések harminc évvel ezelőtt jelentek meg, majd az elmúlt tizenöt évben egymásután vezették be az egyre hatásosabb készítményeket. Kezdetben bőr alá vagy az izomba adható injekciós formák álltak rendelkezésünkre, most már ezek mellett tablettás, vénába adható intravénás monoklonális antitestkészítmények is elérhetőek.
Napjainkban a terápiás paletta bővülésével lehetőségünk van az egyénre szabottabb terápia kiválasztására, figyelembe véve a páciensek preferenciáit.

A Nemzetközi Sclerosis Multiplex társaság honlapja ITT érthető el.