Csak a 2014-es esztendőben mintegy 40 ezer vizsgálatot végzett a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet a Farkasgyepűn rendelkezésére álló két röntgengéppel, melyeknek cseréje egy európai uniós projekt keretében valósulhatott meg most. Az intézmény a KEOP-5.6.0/E/15 „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása" című konstrukció keretében 200.340.900 forintos támogatást nyert el az „Új röntgengépek beszerzésével energia-megtakarítás elérése Farkasgyepűn" című projektje megvalósítására.

 
A 100 százalék támogatási intenzitású projekt keretében megvásárolt röntgengépek közül az egyik egy digitális röntgenfelvételi / átvilágító rendszer (30/90 fokban dönthető távvezérelt vizsgáló asztallal, beépített 43"43 cm-es dinamikus flatpanel detektorral, folyamatos és impulzus üzemű átvilágítással, digitális képtárolással), a másik pedig egy mobil digitális szűrőbusz felépítménnyel, digitális tüdőszűrő berendezéssel és számítógépes rendszerrel - számolt be az intézmény közleménye.
 
A két korszerű berendezés lehetővé teszi a régi, nagy fogyasztású röntgenek leselejtezését, ami jelentős energia-megtakarítást hoz az intézménynek, ezen túl pedig csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.
 
A tüdőgyógyintézet diagnosztikus palettájának fejlesztése nagymértékben emeli a megye betegellátásának színvonalát is, hiszen jelentős mennyiségű vizsgálatot végeznek velük a szakemberek. A múlt évben a szűrőbusszal 35000, míg az intézeti átvilágítóval 2170 vizsgálat zajlott a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetnél.

Forrás: Weborvos