A Magyar Uniós elnökség soron következő egészségügyi rendezvényét 2024. július 11-én tartották a Belügyminisztérium Márványaulájában.

Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára nyitóbeszédében kiemelte: az ágazat célja, hogy megerősítse az európai együttműködést ezen a területen, és közös erőfeszítésekkel elfogadják a megújított cselekvési tervet. Hozzátette, a magyar elnökség ezért kész támogatni a szervadományozás és szervátültetés területén a jövőbeli uniós és nemzeti kezdeményezések előkészítését és végrehajtását. "A kitűzött célok eléréséhez elengedhetetlen, hogy ösztönözzük az önkéntes szervadományozást, ezért választottuk a konferencia mottójának, hogy minden életmentő szervátültetés egy szervdonor döntésével kezdődik". 

Több ország nemzetközileg elismert szaktekintélye mellett a rendezvényen jelen volt Prof. Dr. Perner Ferenc Széchenyi - díjas sebész, a hazai transzplantációs program úttörője és Prof. Dr. Rényi-Vámos Ferenc, aki 2015-ben végezte el az első hazai tüdőátültetést. Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyi és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa videó üzenetben köszöntötte a résztvevőket.

 

Forrás: kormány.hu