Huszonhárom évvel ezelőtt tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének kezdeményezésére lett szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja.

A világnap megrendezésének célja annak hangsúlyozása és bemutatása, hogy az elsősegélynyújtás fontos lépéseinek elsajátítása nagyon egyszerű, akár egy alsó tagozatos is képes lehet egy baleset, rosszullét felismerésére, a minél pontosabb segélyhívásra, valamint a konkrét segélynyújtói tevékenység elvégzésére.

Egy-egy kritikus esemény megélésekor (rosszullétek, balesetek, szívinfarktus, stb.) a döbbenet perceiben nem mindig tudják a szemtanúk, hogy mi a teendő, holott a mentőkre várva néhány egyszerű, begyakorolt beavatkozás életmentő lehet, amikor is a beteg élete az elsősegélynyújtók ismeretein, bátorságán és talpraesettségén múlhat.

Hazánkban a Magyar Vöröskereszt tradicionális feladata az elsősegélynyújtó tanfolyamok szervezése, lebonyolítása és a vizsgáztatás.

Ezen túl Országos Mentőszolgálat oldalán is tájékozódhatunk azokról az oktatásokról, tanfolyamokról amelyeken az alapismeretek megszerezhetők, bővíthetők.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar – Jeles napok az év folyamán kiadványa, Országos Mentőszolgálat, Magyar Vöröskereszt, elsosegely.hu, fotó: voroskereszt.hu