A „Struktúraváltás támogatása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet-ben és MÁV Kórház és Rendelőintézetben" című és TIOP 2.2.6-12/1B-2013-0035 azonosítószámú pá-lyázat megvalósítása 2015. 11.30-án zárul le. A projekt teljes költségvetése 2.276.282.291 Ft, melynek támogatási intenzitása 100%, így a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 1.890.148.291 Ft, a MÁV Kórház és Rendelőintézet 386.134.000 Ft összegű uniós támogatásban részesült - tudatta az intézmény vezetése közleményben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet a Patológiai Osztály és Intézeti Gyógyszertár fejlesztését valósította meg a pályázat keretén belül. A fejlesztés eredményeként egy új, 2230 m2-es, a minimumfeltételeknek és a kor elvárásának megfelelő új épület épült, valamint gép-műszerek, bútorok és informatikai eszközök kerültek beszerzésre.

A kivitelezés 2015. 01.19-től indult, a megvalósítási ideje 9 hónap volt. Az új épületben kapott helyet a Patológiai Osztály és az Intézeti Gyógyszertár, melyeknek a régi épülete lebontásra került. Az új épület a tömbösítés elvének megfelelően kapcsolódik a már meglévő épületekhez. A projektben keretén belül bővült az integrált kórházi informatikai rendszer is.

A munkafolyamatok egységes követését biztosító – minták és az azokból származó részminták – vonalkód és speciális patológiai modult tartalmazó laborinformatikai rendszere biztosítja a patológia innovatív, a kor elvárásainak megfelelő működését.

A projekt segítségével CATO rendszer állt munkába, mely által biztosítottá válik a citosztatikus infúziók köz-ponti előállítása és gyógyszerészi felügyelete mind az onkológiai, mind a hematológiai osztály, valamint a MÁV Kórház és Rendelőintézet betegei számára.

A MÁV Kórház és Rendelőintézet eszközbeszerzést valósított meg a pályázat keretén belül. A fejlesztés során radiológiai diagnosztikai-, ultrahang diagnosztikai-fizioterápiás és egyéb eszközök kerültek beszerzés-re. Továbbá a kórházban az informatikai rendszer korszerűsítése, fejlesztése is megvalósult, valamint a két kórház között teleradiológiai rendszer fog működni.

A régiós fejlesztésből Szolnokra is jutott
A „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése az Észak-Alföldi régióban" című és ÉAOP-4.1.2/C-11-2012-0001 azonosítószámú konzorciumi pályázat megvalósítása 2013. I. negyedévében indult. A projekt teljes költségvetése 438 350 008 Ft, melynek támogatási intenzitása 100%, így az Intézmény 438 350 008 Ft összegű uniós támogatásban részesült.

Több mint 4 milliárd forintos pályázati forrás felhasználásával 6 konzorciumi tag bevonásával, 8 helyszínen történtek fejlesztések az egészségügy területén az Észak-alföldi régióban, melyek elsősorban a rehabilitációs szolgáltatások korszerűsítésére irányultak. A konzorciumi projektnek köszönhetően több intézmény is megújult Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, emellett az addiktológia, kardiológia, pulmonológia, pszichiátria területén javulhat a járó- és fekvőbetegek ellátása, valamint megvalósult a rehabilitációban résztvevők továbbképzése is.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, mint konzorciumi tag részéről új épület kialakítása történt, melyben elhelyezésre került a kardiológiai és pulmonológiai légzés- rehabilitációs járóbeteg-ellátás. A több szakterület együttműködése egyben a különféle rehabilitációs orvos-szakmai programok sokszor egyező kapacitásigényét is felveti. Így a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kór-ház-Rendelőintézetben zajló rehabilitációs tevékenységek esetében a tornaterem és fizikai aktivitást szolgáló lehetőségek, egyes diagnosztikai eszközök és terápiás helyiségek közös használata vált lehetővé a kardiológiai és a pulmonológiai rehabilitációra szoruló betegek körében.

A szakmai koncentrációk megvalósulásával a kor színvonalának megfelelő betegellátás infrastrukturális feltételrendszere vált valóra. Az intézmény jövőbeni célja, hogy közvetlen összeköttetésbe kerülhessen kardiológiai rehabilitációs részleggel, melyet a későbbiek folyamán kíván a fekvő osztály költözésével megvalósítani. Továbbá a pályázatból megvalósult a pszichiátriai rehabilitációs fekvőbetegellátás kapacitásából belső átcsoportosítással 14 ágyas nappali kórház kialakítása, melyhez kapcsolódóan építészeti felújításra, gép-műszer beszerzésre, informatikai fejlesztésre és humánerőforrás fejlesztésre került sor. Az addiktológiai nappali kórház a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet központi telephelyén található 408 ágyas épület lepényrészén belül, elkülönítetten került kialakításra, így a rehabilitáció egyik alapvető kritériuma, a nyugodt, csendes ellátási körülmények biztosítása válhatott valóra - áll a közleményekben.

Forrás: weborvos