Az Országos Kórházi Főigazgatóság Észak-Alföldi Területi Koordinációs Osztályának vezetője a projekt zárórendezvényén elmondta, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban 12,8 milliárd forint állt rendelkezésre ilyen típusú fejlesztésekre, az ország tizenhárom gyógyintézményében tizenöt nővérszálló készült el. A többek között Győrben, Egerben, Miskolcon és Székesfehérváron megvalósult beruházásokhoz Nyíregyháza is csatlakozott, a 2018 elején indult program az év végén fejeződik be – tette hozzá az osztályvezető.

A versenyképességét is növeli a kórházaknak, ha dolgozóinak olyan juttatásokat, lehetőségeket tud kínálni, amelyek vonzóvá tehetik a munkalehetőséget akár több száz kilométerről pályázó egészségügyi szakdolgozó vagy orvos számára is – utalt a beruházás jelentőségére dr. Suba László.

Az EFOP-2.2.0-16-2016-00001 azonosítószámú, Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése című projekt keretében megvalósuló fejlesztés az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítása és felügyelete alatt zajlott, a belső munkálatok teljes befejezése után, év végére az egészségügyi szakdolgozók igénybe tudják venni az épületet – mondta az ünnepségen dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója. Hangsúlyozta, a szállót döntően nővérek elszállásolására szeretnék használni, de itt helyeznek majd el más kollégákat, rezidenseket és fiatal, családos szakdolgozókat is, akik kényelmes, igényes, magas színvonalú, nagyon jó ár-érték arányú helyen lakhatnak hamarosan.

Nyíregyháza Megyei Jogú város polgármestere visszatekintett az elmúlt 10-12 évre, sorolva a kórház területén megvalósult fejlesztéseket. A Tömbkórház, a parkolóház és az Orgonasíp Óvoda megvalósulása mellett, az eszköz- és műszerbeszerzések után mérföldkőnek nevezte a nővérszálló építését.

Seszták Oszkár, a Vármegyei Közgyűlés elnöke is a beruházás fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, hogy egykori fenntartóként ma is fontos a vármegye vezetése számára a kórházak fejlesztése.

Nagy Géza, az SZSZBVK ápolási igazgatója szerint a fizetések mellett szükséges, hogy a munkafeltételekre, a munkába járás segítésére, a lakhatási lehetőségek megteremtésére is figyeljen a kórházvezetés, hiszen sok elemből tevődik össze az, hogy az egészségügyi pálya újra és újra vonzó legyen a fiatal nemzedék körében.

Az új tömb a régi infektológiai épület helyén kapott helyet, 3 szinten összesen nettó 1919,55 m2 hasznos alapterülettel épült meg, a SWIETELSKY Magyarország Kft. generálkivitelezésében. 

 

Forrás: hirado.hu, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház, fotó: magyarepitok.hu