Az intézmény korábban a fekvő- és járóbeteg-ellátást, a diagnosztikai és gondozói tevékenységet egy telephelyen, de három épületben végezte. A Sürgősségi Osztály 2010 és 2011 évben történt fejlesztésével kialakult a gyermek sürgősségi ellátás feltételrendszere is, így az intézményben megvalósult az egykapus beléptető rendszer. A vertikális tagozódás, valamint a felvonó kapacitás szűkössége miatt a beteg utak kereszteződtek, a járó betegek intézményben töltött ideje hosszú, a személyzet munkaidő-kihasználtsága nem volt optimális. A mentők, betegszállítók idejük jelentős részét azzal töltötték, hogy eljussanak az ellátás helyére. A tisztasági és higiénés követelményeknek is nehéz volt megfelelni a nagy forgalom miatt - érzékeltette az intézmény közleménye a struktúrafejlesztési program előtti helyzetet.

A kórház a beruházással összetetten kezelte a struktúraváltoztatási elképzeléseit, a diagnosztika és más központi egységek (műtő, betegirányítás, intenzív, sterilező) fejlesztését, a járóbeteg-ellátás koncentrálódását, a fekvő- és járóbeteg-utak rövidülését. Ennek érdekében kerültek kialakításra a központi betegfogadás feltételei a járó és fekvő betegek számára, megtörtént a főépületen belül a járóbeteg-ellátás koncentrálása, közvetlen kapcsolat létesült a fekvőbeteg-ellátás és a központi kórházi egységek között, valamint megoldódott az egyes fekvőbeteg-ellátó egységek és a központi ellátó blokkok belső, épületen belüli közvetlen kapcsolatának összekötése. A fejlesztés érintette a főépület összes emeletét és a rehabilitáció épületét.

A fejlesztéssel, a költséghatékony technológiák alkalmazásával, a fenntartható működést biztosító megoldásokkal a kórház az erőforrásait koncentrálta, és jelentősen javította a betegellátás feltételeit. Az épület földszintjén került kialakításra a betegirányítási rendszer súlyponti eleme, az új előcsarnokban a járó és fekvő betegeket egyaránt fogadó központi betegfelvételi iroda.

A főépületen kívül a meglévő rehabilitációs osztályt is bővítették, ezáltal megvalósult a kiszolgálóblokkja is, ami korábban a főépület több pontján működött.

A fertőző épület és a műszak, továbbá a porta épülete csaknem változatlan funkcióval megmaradt. Füstmentes lépcsőház létesült az „A" és a „C" szárny kapcsolódásánál, 2 biztonsági lifttel.

Összességében a járóbeteg-ellátás a magasföldszinten egységesen és rendezetten megoldódott, az emeleti szinteken megszűnt - áll a közleményben.

Forrás: Weborvos